2015. már 09.

3 ütős könyv az abortuszról

írta: Al
3 ütős könyv az abortuszról

ab_cimlap

 

Ma tárgyalja az Európa Parlament azt a kérdést, hogy az abortuszhoz való jogot az egyes tagállamok maguk szabályozjatják-e törvényeikben, vagy egységesen el kell fogadniuk az EU állásfoglalását. Száraz cikkelyek helyett érzelmekben tobzódó könyveket gyűjtöttünk össze a női lét egyik legfelkavaróbb és legmegosztóbb kérdéséről.

ab_prol3

Aktivisták magzati pózban. Egyszer mindenki így kezdte.

ab_si

 Aborto - si?

Oriana Fallaccinak nem volt se családja, se gyereke. Ennek tükrében vagy tökéletesen pártatlannak, vagy teljesen inkompetensnek tarthatjuk a híres feminista újságírónőt. Egy biztos: senki nem tudta érzelmek nélkül végigolvasni „Levél egy meg nem született gyermekhez” című tövid kis írását. A 100 oldalnál alig vastagabb könyvben egy sikeres, fiatal, karrierista nő döbben rá, hogy gyereket vár. A hímivarsejt gazdája ekkorra már lelépett, a főhősnő pedig nagyon ambíciózus:  tervei vannak a munkájában, és most lehetősége is lenne feljebb jutni a ranglátrán, ha... Ha nem lenne benne egy aprócska kis élet, akihez a lány attól fogva, hogy tudomást szerzett a létezéséről, akaratlanul is beszél. Az érzelmi kötelék egyre erősebbé válik a magzattal, és a lány úgy dönt, nem veteti el. Ennyi azonban még nem elég:  az orvosa közli vele, hogy veszélyeztetett terhes, és szigorú ágynyugalomra van szüksége. Ez viszont már túl nagy áldozat az élete legfontosabb kiküldetése előtt álló lánynak, aki inkább vállalja a kockázatot, és főnöke jobbkezeként repülőre száll. Közben folyamatosan, az utolsó oldalig beszél a magzathoz, megosztja vele a gondolatait az életről, az emberekről, a női létről – mintegy remélve, hogy ezzel életben  tarthatja az apró lényt...

ab_oriana

Oriana Fallaci. Nem volt családja, mégis megrendítő könyvet írt egy meg nem született baba és anyja kapcsolatáról.

 

ab_herceg

Az árvák hercege, és Dr. Larch, a korát megelőző pro choice aktivista

Dr. Larch egy árvaház vezetőjeként kiszolgáltatott gyerekekről gondoskodik. A háttérben „angyalokat csinál”, azaz a hozzá forduló fiatal, vagy kevésbé fiatal nőkön végez illegális abortuszt. Az egyik árvát, Homert sehogy sem sikerül örökbe adnia, így inkább maga mellé veszi a fiút, és beavatja az orvoslás és a sebészet rejtelmeibe. A fiatal Homernak az olvasóval együtt meg kell ismernie az abortusz pontos mikéntjét is, valamint az olyan eszközök szakszerű használatát, mint küretkanál vagy hüvelytükör.

ab_medical-clinic-obgyn-bed 

Ahol életek dőlnek el

 

Egy nap vonzó fiatal pár érkezik a doktorhoz, hogy szabadítsa meg őket meggondolatlanságuk gyümölcsétől. Homer annyira megkedveli őket, hogy úgy dönt, velük tart, hogy a fiú családjának almaültetvényén dolgozzon. A fiút, Wallyt azonban rövidesen behívják katonának, és Homer azon veszi észre magát, hogy beleszeretett legjobb barátja menyasszonyába...

A lánynak, Candy Kendallnek alaposan visszaüt a sors. Szerelme, Wally, megsebesül a háborúban, és deréktól lefelé lebénul. Gondolom, el tudjátok képzelni, mivel jár ez... Erre mondják, hogy meg kell őrülni, nemde?

ab_candy

A szépséges Candy. Egyszer lehetett volna gyereke a szerelmétől...

Dr. Larch közben továbbra is vezeti az árvaházat. Az öreg orvos – aki azt tartja, Istent játszani csak nagyban érdemes – elmondása szerint jótéteményként éli meg titkos műtétjeit, valamiért mégis rendszeresen elkábítja magát éterrel...

Számtalan sors és személyiség keveredik Az árvák hercegében, ebben a dickenses hangulatú, hosszú könyvben, amiből film is készült Charlize Theron, Tobey Maguire és Michael Caine főszereplésével. 

 

ab_magzat 

Egészségkárosodásnak hívják. Bár a szíve dobog - már az első ultrahangon láthatod.

„És mi van, ha megerőszakolnak valakit?” – veti fel számtalan pro choice aktivista. Francine Rivers írónő gondolt egy nagyot, és bátran megírta a történetet. Az ártatlanság gyermekének a főhőse szinte rózsaszín álomvilágban él: szerethető családból repül ki, hogy a főiskolások gondtalan életét élje. A fősulin rögtön találkozik is a nagy szerelemmel, minden halad a maga útján, ahogy kell. Míg egy végzetes, sötét és hideg éjszakán a lányra rá nem támadnak... És a rosszat még lehet tovább tetézni: a terhes lányt vőlegénye, családja, barátai is gyakorlatilag magára hagyják. Dynah mégsem választja az abortuszt, pedig – bár ő mit sem sejt erről –  a családjában nem ez lenne az első eset... Miközben Dynah új sorsa alakul, a sötét titkokra, eldugott sebekre is fény derül.

Szólj hozzá

szerelem abortusz női jogok