2015. jún 24.

Holtodiglan - te elősegítenéd a házastársad halálát?

írta: Al
Holtodiglan - te elősegítenéd a házastársad halálát?

koma_b

A napokban hagyta jóvá Strasbourg, hogy egy francia kórház eltávolítsa a 7 éve kómában levő Vincent Lambert testéből a gyomorszondát. Ez azt jelenti, hogy a férfin "passzív eutanáziát" hajtanak végre, ami ebben az esetben annyit jelent, hogy hagyják lassan éhen és szomjan halni. Vincent felesége már régóta harcolt ezért a döntésért, míg szüleivel együtt több rokon ellenzi azt, arra hivatkozva, hogy Vincent ha gyengén is, de reagál a környezeti ingerekre, a kómától eltekintve egészségi állapota jó, és nem utolsó sorban nem hagyta jóvá saját halálos ítéletét.

koma_Vincent-Lambert

Vincent Lambert. A francia állam nem tartaná életben tovább.

A válogatásunk témája kóma és szerelem. Míg az írók általában a happy end, a felébredés és az örök hűség mellett teszik le a voksukat, a valóság ennél sötétebb. Általában a házastársak azok, akik jogi csatát vívnak az eutanáziáért, és csak a szülők tartanák életben a kómás beteget. De van itt néhány rendkívüli történet is!

Martin Pistorius - Néma üvöltés

coma_martin_joanna

Martin és szerelme - megértik egymást, és nagyon szeretnek nevetni

Nem hagyhatjuk ki Martin Pistorius sztoriját, ami két éve az egész világot bejárta. Mindenkinek olvasnia kéne ezt a hihetetlen valós történetet, aki magatehetetlen betegeket ápol, vagy ilyen személlyel él együtt. Martin 12 évesen betegedett meg. Először elvesztette a hangját, később kómás állapotba került, majd kerekesszékbe kényszerült. Az orvosok közölték Martin aggódó szüleivel, hogy egy gyógyíthatatlan degeneratív betegség következtében a kisfiú értelmi képességei egy csecsemő szintjére zuhantak vissza, és legfeljebb 2 éve van hátra. Martin látszólag fel sem fogta mi történik vele. Nem beszélt, még csak nem is pislogott. Amit azonban senki nem sejtett, hogy a mozgásképtelen test börtönében egy érző és gondolkodó fiú lakott, élve eltemetve...

koma_martin_diploma

Martin a diplomaosztóján - megérte volna feladni?

Martin többnyire mindent hallott, annak is tanúja volt, hogyan került szülei kapcsolata súlyos válságba az ő állapota miatt, mivel apja otthon akarta ápolni, anyja pedig végképp el akarta küldeni egy intézetbe. Az asszony elkeseredése odáig fajult, hogy egy ízben öngyilkosságot kísérelt meg, de volt, hogy Martinnal kiabált zaklatottan, hogy a kisfiúnak meg kell halnia - ő pedig mindezt hallotta. Már senki sem remélte volna, de 16 évesen Martin elkezdett magához térni, és ami a legnagyobb csoda, kiderült, hogy egy értelmes fiatalember lakik "odabent", aki az eltelt években jobbára fantáziálással tartotta magában a lelket. Martin számítógép segítségével újra megtanult beszélni, majd le is diplomázott, alapított egy webdizájnnal foglalkozó céget, és feleségül vett egy Joanna nevű lányt.

koma_martin

Ezt a happy endet nem regényírók hozták össze

 

Kim Carpenter, Krickitt Carpenter - Fogadom

koma_carpenter

A filmbéli és a valódi szerelmespár a filmbemutatón. Kim és Krickitt sok harc után ma újra boldog.

A Fogadom szintén valós történeten alapul. Itt nem kómáról van szó, de nem kevésbé súlyos katasztrófa éri a szerelmeseket. Kim és Krickitt csodálatos, viharos szerelembe esés után összeházasodik, hogy együtt folytassák életüket. Kim azonban rövidesen autóbalesetet szenved, és a trauma okozta amnézia teljesen kitörli az emlékeiből a Krickittel együtt töltött időt. Értelmi képességei sértetlenek maradnak, de fiatal férjre teljesen idegen számára. Krickitt vagy megtanul újra közel férkőzni Kim szívéhez, vagy le kell mondania szerelméről... Valós történetük a filmipart is meghódította.

Szólj hozzá

szerelem házasság könyvespolc eutanázia