2015. sze 28.

Halott magzatokat fotóznak

írta: Al
Halott magzatokat fotóznak

Megőrültek Amerikában?

abortusz_22_2_1.jpgEgyre több nő tölti fel az Egyesült Államokban a közösségi médiumokra idő előtt világra jött magzatainak fényképét. Nem egy új, bizarr őrületről van szó: a gyászoló anyák a fotókkal azt szeretnék bizonyítani, hogy az USA területén legálisan és minden különösebb ok nélkül abortálható magzatok emberi lények, valódi személyek, akik valódi életet élnek. 

A kérdés különösen előtérbe került, mióta pár hónapja felmerült a gyanú, hogy  Planned Parenthood, az Egyesült Államok legnagyobb abortusz hálózata élve világra jött abortált magzatokat pusztított el,  szerveik értékesítése céljából. Az 1973-as Roe kontra Wade per óta az Egyesült Államokban a magzatoknak semmiféle joguk nincsen, az anya tulajdonának tekintik őket, és egészen sokáig, akár 5 hónapos kör fölött is abortálhatóak még.

miert_nem_szeretheto_hillary.jpg

Mivel az USA területén az egészen késői abortusz is legális, előfordul, hogy "műhiba" folytán az abortált magzatok élve jönnek a világra. Egészségügyi dolgozók beszámolói alapján az esetek többségében ilyenkor elpusztítják, vagy hagyják elpusztulni őket. Az ezzel kapcsolatos törvényi szabályozás jelenleg is vita tárgya.

 

neveto_magzatdarabolok_reklam.jpg

 

Ezek az anyák úgy vélték, magzatjaik teljes értékű emberi lények, akiket megillet az emberi méltóság. Az élve világra jött, ám az életben maradáshoz még túl fiatal babákat néhány órás ittlétük alatt igyekeztek a legtöbb szeretettel körülvenni, és nem spórolták meg maguknak a gyász folyamatát azzal, hogy távol maradtak tőlük, semmibe vették őket.

abortusz_7.png

Mindy Raelynne Danison 7 hetes korában elvetélt embriója. A megtermékenyülést követő 22. naptól a szív már dobog, és rohamos a fejlődés.

abortusz_13.jpg

A 13 hetes és 4 napos Nathan. A méhen belül halt meg, de édesanyja, Allison nem engedte, hogy műtéti úton távolítsák el a testét, inkább megszülte, és családi körben eltemették a magzatot.

abortusz_18.jpeg

Jaxon Tanner 18 hét után jött világra, az orvosok meglepetésére életben volt. 

A szülei rövid ideig látták a szívét dobogni és videóra is vették.

abortusz_18_2.jpg

Jaxon törékeny testét betakarták, hogy ne szenvedjen a hideg levegőtől. Nővérek beszámolói szerint az abortuszokat időnként túlélő kisbabákkal nem ilyen kíméletesek az amerikai kórházak: gyakran egyszerűen egy dobozba zárják őket, ahol megfulladnak. Utána kuka - amennyiben a magzat szervei nem hasznosíthatóak.

abortusz_19_2_1.jpg

A 19. hétre született Walter édesanyjával.

abortusz_19.jpg

Walter apja kezében. A férfi döntött úgy, hogy fotót készít róla, bár felesége először ellenezte. A 19 hetes magzat képe azonban robbanásszerűen kezdett terjedni az interneten, és sokan döntöttek úgy a hatására, hogy inkább megtartják nem kívánt gyermeküket.

abortusz_19_greyson.jpg

Greyson, aki szintén a 19. hét után jött idő előtt a világra.

A felvételen mozog és kinyitja a száját. Két óráig élt.

Magyarországon a 12. terhességi hétig végeznek el abortuszt különösebb egészségügyi ok nélkül (18 évesnél fiatalabb lány esetén a 18. hétig), az anya válsághelyzetére való hivatkozással, amit nem ellenőriznek semmilyen módon. Az abortuszt kérő nőnek mindössze két alkalommal egy speciális tanácsadáson kell megjelennie. A 20. hétig végeznek abortuszt abban az esetben, ha a genetikai rendellenességek valószínűsége 50%.

level_egy_meg_nem_szuletett_1.jpg

A magyarországi Patent Egyesület tavaly felmérést készített arról, hogy az abortuszt megelőző kötelező tanácsadás során tiszteletben tartják-e az ott megjelent nők döntési szabadságát, autonómiáját és emberi méltóságát, milyen bánásmódban részesítik őket, milyen hangnemben kommunikáltak velük és milyen információkat adtak át nekik. Az egyesület szeretné elérni, hogy a védőnők semmiféle módon ne próbálják a megjelent nőket a magzat megtartásának irányában befolyásolni, illetve végső célként a kötelező tanácsadás teljes megszüntetését tűzték ki.

A magzatok jogai azonban eddig még nem képezték diskurzus tárgyát.

A statisztikai adatok alapján 2012-ben 40 756 nő jelent meg a „magzat megtartására irányuló tanácsadás” céljából a védőnőnél az első ülésen, majd a három nappal később megejthető második tanácsadásra már csak 37 862-en érkeztek, terhességmegszakítást viszont 36 118 esetben hajtottak végre. Valószínű, hogy akkor is szignifikáns a tanácsadás (vagy más körülmény miatt) a magzat megtartása mellett döntő nők száma, ha azzal is számolunk, hogy sokan a procedúra miatt inkább külföldre utaztak elvetetni a gyermeküket.

Ma Magyarországon minden 3. terhesség végződik abortusszal.

trevor_frolek.jpg

Trevor Frolek, aki a 23. hétre született, és orvosi segítséggel megmentették az életét. Mára egészséges kisbabaként él a családja körében. Amerikában még ebben a korban is végeznek abortuszt.

 

a_csalad_ereje_1.jpg

"Két világhírű pszichológus próbál meggyőzni arról, amit a szíved egyébként is diktálna, azaz hogy a növekvő társadalmi nyomás ellenére ne add át a gyerekeid nevelésének felelősségét a különböző intézményeknek illetve a médiának. Igenis a szülő az, aki leghatásosabban meg tudja tanítani gyermekének, hogy mi a jó és mi a rossz. A kortársaiknak kiszolgáltatott fiatalok hamar a korai szexualitás és az agresszió áldozatai lesznek. Ha azonban a szülők visszatalálnak ősi szerepükbe, a családok sokkal boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak és perspektivikusabbak lesznek." (www.booker.hu)

Szívesen olvasnál jó könyveket a gyereknevelésről? Nézd meg a könyvespolcunkat!

Szólj hozzá

család abortusz pszichológia Planned Parenthood