2016. jan 24.

"A légynek sem tudnának ártani" - pozitív fordulat a Bodnariu ügyben?

írta: Al
"A légynek sem tudnának ártani" - pozitív fordulat a Bodnariu ügyben?

bodnariu_c.jpg

Bizakodó a Norvégiából visszatért román képviselők delegációja, akik a napokban a Bodnariu család ügyében próbáltak közbenjárni. A képviselők előzőleg magukat a szülőket is felkeresték, és meggyőződtek róla, hogy Marius és Ruth "a légynek sem tudna ártani". A sajtótájékoztató után egész Románia reménykedik, hogy végre véget érhet a valódi skandináv krimi.

Mircea Dolha, a küldöttség vezetője elmondta, hogy mind a kormány, mind a szakminisztérium képviselőivel találkoztak Norvégiában. A képviselőnő még annak a meggyőződésének is hangot adott, miszerint a Bodnariu család rövidesen vissza fogja kapni novemberben elvett öt gyermekét.Marian Vasziljev szenátor megerősítette, hogy a norvégok "meglepően jól" fogadták a román fél kérését a közelmúltban szétválasztott két román család újraegyesítésével kapcsolatban.

orditasmentes_gyerekneveles_1.jpg

Mint már megírtuk, a Bodnariu házaspártól novemberben vette el erőszakkal a norvég gyermekvédelem (Barnevernet) gyerekeiket, azzal a gyanúval, hogy "keresztény radikalizmus" szellemében nevelik őket. A Barnervernet minden előzetes tájékoztatás nélkül érkezett az iskolába, ahol a szülők tudta nélkül kihallgatták a lányokat. Miután a gyerekek "bevallották", hogy van több olyan dolog is, ami fülhúzás vagy fenékre csapás terhe mellett otthon tilos a számukra, többé nem térhettek haza, hanem elvitték őket. A Barnervernet rögtön a családhoz is kiszállt rendőri kísérettel, ahonnan az 5 és 2 éves fiúkat egyszerűen elrabolták az édesanyjuk mellől. Másnap a 3 hónapos Ezekielt is elvitték, ezzel megsértve az anyának még a szoptatáshoz való jogát is.

bodnariu_b.jpg

Október végén egy másik román családtól, Dumitru és Mihaela Nantól vitték el két gyermeküket, mivel egy mindmáig meg nem nevezett feljelentő azt állította róluk, hogy verik hét éves és tizennyolc hónapos gyerekeiket. A házaspár tagadta a vádakat, de nem mertek eddig a nyilvánossághoz fordulni a hatóságok megfélemlítő viselkedése miatt.

erzelmi_biztonsag_1.jpg

A román képviselők szerint a norvégokat meglepte, hogy a helyi hatóságok jogkörébe tartozó ügyben ilyen komoly parlamenti delegáció utazott hozzájuk. Eddig még egyetlen ország sem állt ki ilyen mértékben Norvégiába kivándorolt állampolgárai mellett, holott a Barnervernet működését egyébként már számos külföldi bírálat érte, mivel elsősorban (40 százalékban) bevándorló családokat robbantanak szét. Egy fiatal amerikai nő például semmiféle védelmet és segítséget nem kapott az USA diplomáciájától, miután azzal a gyanúval vették el tőle a csecsemőjét, hogy soványabb a norvég átlagnál, mivel az édesanyja csak szoptatni akarja. A kisbabát ismeretlen helyre vitték, és ma már norvég névvel él nevelőszülőknél - gyakorlatilag lehetetlen megtalálni. Az édesanya a gyerek elrablása után pszichiátriai kezelésre szorult.

A norvégok most a Bodnariu ügy hatására állítólag a családjogi törvények megváltoztatását tervezik. Ha korábban találkoztak volna ilyen erős ellenállással, lehet, hogy több tragédiát meg lehetett volna előzni... Egyelőre azonban hivatalos hír még nem érkezett az öt gyermek visszaadásáról és a nemzetközi örökbe adás folyamatának leállításáról sem.

Szólj hozzá

politika család keresztényüldözés Európa szülő vagyok gyerekjogok Bodnariu család