2016. jan 30.

5 idézet a modern toleranciáról

írta: Al
5 idézet a modern toleranciáról

slay.jpg

A tolerancia a klasszikus értelmezés szerint azt jelenti, hogy azonos jogokban részesítünk másokat, mint amelyekre mi magunk is igényt tartunk. Ehhez képest a fogalom mai európai jelentése meglehetősen eltorzult, legalábbis a politikában és a médiában. A legtöbb európai polgár például nem formál jogot arra, hogy védtelen nőket erőszakoljon, járókelőket fosztogasson, rongáljon, illegálisan hatoljon be más országok területére. Miért kellene ezeket elnéznünk másoknak?

Gyűjtöttünk néhány találó gondolatot a totális toleranciával kapcsolatos kétségek megalapozottságáról. A megszólalók enyhén szólva sem nevezhetőek elvakultnak, rasszistának vagy nácinak. Hogy miért, azt is elmondjuk.

mann.jpg

Thomas Mann, a német nyelvű irodalom egyik legjelentősebb képviselője 1875-ben született. Már jócskán érett korban látta a nácizmus felemelkedését Németországban, ami felé a nyugati hatalmak végzetesen hosszú ideig voltak toleránsak...

elbeszelesek.jpg

kennedy-01.jpg

John Fitzgerald Kennedy az Egyesült Államok első és eddigi egyetlen római katolikus vallású elnöke volt. Elnöksége alatt több törvényt hozott az iskolákban, a munkahelyeken és középületekben érvényben lévő faji megkülönböztetés eltörlésére.

a_kennedy_gyilkossag.jpg

ali.jpg

Aayan Hirsi Ali Szomáliából menekült a családjával együtt, még gyermekként Hollandiába. Édesapja felvilágosult értelmiségi volt, így nem hagyta, hogy kislányán végrehajtsák a brutális, úgynevezett “női körülmetélést”, azonban amíg ő a börtönben ült ellenzéki tevékenység miatt, Hirsi Ali nagyanyja mégis végrehajtotta azt az ötéves kislányon. Amikor a családfő kiszabadult, a család végül Európába menekült, ahol Hirsi Ali politológiát tanult. 2003-ban a képviselőház tagja lett. Mikor megvádolták, hogy a menedékjog kérésekor valótlan adatokat adott meg, és az állampolgárság elvesztése fenyegette, lemondott képviselői mandátumáról, ami a második Balkenende-kormány bukásához vezetett. Ő írta a Theo Van Gogh rendezte, 2004-ben megjelent Submission iszlámellenes propagandafilm forgatókönyvét, amiért halálos fenyegetéseket kapott. Jelenleg iszlámkritikus felszólalásai és könyvei miatt rendőri védelem alatt, titkos helyen él.

chesterton_1.jpg

Az anglikán környezetben katolikus hitre tért Gilbert Keith Chestertont ateista barátja, Georg Bernard Shaw is "kolosszális géniusznak" nevezte. 

popper_karl.jpg

test_es_elme.jpg

Sir Karl Raimund Popper 1902-ben született Bécsben. Szintén személyes tapasztalata volt a nácizmus borzalmairól, hiszen annak terjedése miatt kellett menekülnie - először Új-Zélandra, majd Nagy Britanniába, ahol a 20. század egyik legbefolyásosabb filozófusává vált.

Szólj hozzá

politika vallás iszlám bevándorlás keresztényüldözés Európa