2016. feb 01.

A boldog baba könyvtára – 7 könyv minden helyzetre

írta: Al
A boldog baba könyvtára – 7 könyv minden helyzetre

baby_reading.jpg

Az olvasást, könyvlapozgatást nem lehet elég korán kezdeni. Nem csak az intelligenciát fejleszti, hanem az érzelmeket is segít kezelni, arról nem is beszélve, hogy egy jó könyv számtalan nehéz helyzetben jolly joker a szülőnek.

Ha az alábbi 7 könyvet beszerzed, és rendszeresen forgatod babáddal, jelentősen megkönnyíted a mindennapjaitokat, egyszerre gondoskodva a tanulásról, a szórakozásról és a stressz kezeléséről! Nincs szabály, hogy mikor kell, vagy lehet elkezdeni. Figyeld a gyerekedet, hogy mikor jön el az az idő, amikor elsősorban már nem rágni akarja a könyveket, hanem nézegetni, lapozgatni, hallgatni a történeteket. A legtöbb baba másfél éves korától már szívesen foglalkozik ilyesmivel, de már előbb is érdeklődik. Egy kétéves pedig már egyedül is rutinosan „olvasgat”.

baby-mom-reading.jpg

Tipp: Minél előbb kezditek el, annál előbb tanulja meg az olyan technikai apróságokat, minthogy ne tépkedje, gyűrje a lapokat! Lehet, hogy lesz néhány „áldozat”, de a gyerekek igen gyorsan fejlődnek!

Most pedig következzen a boldog baba alapkönyvtára, ami ízlés és igény szerint tovább bővíthető:

 

  1. Egy nyugi mese a váratlan stresszhelyzetek kezeléséhez

 

Olyan egyszerű képekkel, és egyszerű történettel operáló mesére van szükség, ami tele van pozitív üzenettel, és a baba nyelvén, az ő szintjén íródott. Az sem árt, ha a könyv vékony, és könnyen magunkkal vihetjük olyan problémás helyekre, mint például orvosi ügyelet, távolsági busz stb. A legtöbb gyereknek erre a célra Bartos Erika Bogyó és Babócája jön be leginkább, a kedves, mindig egyforma golyóarcokkal és a nyugodt (felnőtt számára meglehetősen eseménytelennek tűnő) cselekményvezetéssel. Ha baj van, csodákra képes!

 

bogyo_es_baboca_a_jegen.jpg

 

  1. Egy könyv, ami fejleszti a figyelemkoncentrációt

 

A baba alapkönyvtár részét képezi olyan könyv is, ami a Bogyó és Babócánál már összetettebb meséket tartalmaz, ám egyszerű megfogalmazásban. Kevesebb a kép, de azok szépek és könnyen értelmezhetőek. Kívánatos, ha sok benne a párbeszéd, és szerepelnek állatok, akik „kukurikú”, „röf-röf” és hasonló kifejezéseket tartalmaznak. Az ilyen meséket először mi olvassuk fel többször, hangosan a kicsinek, majd fokozatosan vonjuk be őt is, átveheti például az állatok szerepét, és a cica helyett mondhatja, hogy „nyau”, a kutya helyett pedig hogy „vau”. Meg fogunk lepődni, mennyire figyel a babánk a mesére, és milyen gyorsan rögzíti a hallottakat! Erre a célra az egyik legideálisabb Szutyejev Vidám mesék című könyve. Lehet, hogy nem tűnik trendinek, de a gyerekek töretlenül szeretik, a képek édesek, a szövegek pedig könnyen érthetőek és rögzíthetőek a számukra!

vidam_mesek.jpg

 

  1. Egy könyv énekléshez

 

Kicsi gyerekek borzasztóan élvezik, ha énekelnek nekik. Ha könyvből éneklünk, a kicsi hamar rájön, hogy egy-egy oldalhoz és képhez egy ének tartozik, és meghökkentően korán azt is megjegyzi, hogy melyikhez melyik! Ne lepődjünk meg, ha rövidesen majd hozza utánunk a könyvet, és azt is megmutatja, hogy melyik dalt szeretné hallani. A legjobb persze az, ha ő maga is csatlakozik. :)

daloskonyv.jpg

Jaj, fontos! Ez igenis SOKKAL JOBB lesz számára, mint a Youtube-ot nézni! Még akkor is, ha te hamisan énekelsz! (Nem kell félni, a gyerekek zenei hallását nem tudja egy botfülű szülő elrontani.)

 

  1. Egy verseskönyv

 

A gyerekek gyakran nem értik az elmondottakat, a szöveg zenéjét, ritmusát, hangulatát azonban mindig átérzik. Ezért fontos, hogy mondókák, versek mondogatásával megőrizzük és fejlesszük bennük ezt a készséget. A magyar irodalom bővölködik népszerű gyerekversekben. Weöres Sándor munkássága szinte kimeríthetetlen, az Iciri piciri például mindig remekül elszórakoztatja a kicsi babákat. A nagyobbak pedig egykettőre komplett versszakokat jegyeznek meg az Öreg néne őzikéjéből!

iciri_piciri.jpg

 

  1. Egy szépséges könyv, gyönyörködéshez

 

A gyerekek nagyon szeretik a szöveg nélküli (vagy jelképes, elhagyható szöveges résszel bíró) könyveket is, természetesen akkor, ha gyönyörű képek vannak benne, amiket sokáig lehet nézegetni, felfedezve az apró kis részleteket. Itt is az állatok a legnagyobb sztárok, a bokor alá bebújó sünike, a levélen üldögélő csigabiga stb. Sokáig az lesz majd a program, hogy ő mutogat, mi pedig mindent megnevezünk, de eljön majd a pillanat, amikor a baba fejében valami „átkattan”, és magától kezdi mutogatni, mi hol van. Az úgynevezett "böngésző" műfaja egyébként teljesen erről szól, az ilyen könyvekben nincs is szöveg, csak részletdús, szépségen képek.

tarkabarka_allatmesek.jpg

 

  1. Egy okos könyv betűkkel és számokkal

 

Nem, nem olvasni kell megtanítani egy kétéves babát. De a gyerekeket igenis érdeklik a betűk és a számok, hiszen úton-útfélen találkoznak velük, és ezt érdemes kihasználni! Minden egyes betűnek külön nevet adva hamar jó barátságot köthetünk az abc-vel, még ha nem is fogják megjegyezni ebben az életkorban. A legtöbben egyébként néhány betűt meglepően könnyen és gyorsan megtanulnak, mint például az „anya betű” vagy saját nevük kezdőbetűje. Ezeket később aztán megkereshetjük a margarinos dobozon vagy az üdítős üvegen is. A gyerekek élvezik!

tesz_vesz_varos_atol_zig_1.jpg

 

  1. Egy kedvenc könyv elalváshoz

 

Az egész könyvtár legfontosabb eleme az a könyv, amiből este mesélünk. A legjobb, ha olyat találunk, amit a szülő is kedvel, de legalábbis elvisel, hiszen a kicsi nehezen fog ellazulni az elalváshoz, ha méla undort érez a hangunkon meseolvasás közben! Esti olvasáskor egymásra és a nyugalomra hangolódunk, kerüljük a vicces, játékos-csiklandozós, túlontúl izgalmas meséket. És persze vigyázzunk, nehogy a hálószoba közelébe férkőzhessen akárcsak egyetlen gonosz varázsló, sárkány vagy boszorkány!

bekavari.jpg

 

Szívesen olvasnál jó könyveket a gyereknevelésről? Nézd meg a könyvespolcunkat!

Szólj hozzá

könyvespolc gyereksarok szülő vagyok