2016. feb 19.

Zikás kismamák: tényleg ok az abortuszra?

írta: Al
Zikás kismamák: tényleg ok az abortuszra?

micro.JPG

Csorba esett Ferenc pápa eddig töretlen népszerűségén nyugati körökben, miután nem hagyta jóvá a Zika-vírussal fertőzött területen élő nők számára az abortuszt. Az ENSZ szerint az érintett országokban sürgősen változtatni kellene az abortusszal kapcsolatos jogszabályokon, mivel a Zika fertőzés nagyban növeli a mikrokefália, azaz kisfejűség kockázatát a magzatnál. A Vatikán szerint viszont a mikrokefália kockázata nem ok "a halálos ítéletre", és az ENSZ-nek inkább a vírus megfékezésére kellene fókuszálnia.

terhesseg_naprol_napra.jpg

Az ENSZ az egészséghez való emberi jogról beszél, bár azt nem említik, hogy ez hogyan valósul meg az abortált magzatok esetében. „Az abortusz és az abortusztabletta növekvő használata nem csak illegitim válasz a krízisre, de mivel egy gyermek életének kioltásával jár, még csak nem is preventív” -áll a vatikáni sajtóközleményben. A kérdés azért is igen forró, mert a leginkább érintett országokban szigorú abortusztörvények vannak életben. Így Brazíliában, Salvadorban, Kolumbiában, Jamaicában és Salvadorban a kormány azt kérte a nőktől, hogy lehetőség szerint várjanak a teherbe eséssel. Salvadorban az abortusz minden esetben tilos, Venezuelában akkor engedélyezik, ha a terhesség az anya életét veszélyezteti, Kolumbiában a magzat súlyos betegsége esetén, Brazíliában pedig nemi erőszak, az anya veszélyeztetettsége illetve anencephalia esetén. 

micro2.jpg

Amikor fény derült a Zika-vírus és a mikrokefáliával született gyerekek közötti lehetséges összefüggésre, mindenki arra számított, hogy a nemzetközi közösség radikálisan megnöveli a kutatásokra fordított összegeket, ami a járvány sikeres megfékezéséhez, és akár az ellenszer gyorsabb megtalálásához vezethet. Ehelyett az ENSZ inkább abortusztablettákat juttatna a dél-amerikai országokba.

level_egy_meg_nem_szuletett_1.jpg

A mikrokefália egyébként maga is meglehetősen kevéssé feltárt terület még az orvostudományban. Ki alakulhat magzati korban, de a születés után is, és minden egyes gyermeknél más a lefolyása. Vannak olyan gyerekek, akiknél gyakorlatilag csak annyi látszik, hogy az átlagosnál kisebb méretű a fejük, egyébként minden szempontból a koruknak megfelelően fejlődnek. Súlyos esetekben azonban értelmi visszamaradottsággal járhat, társulhat hozzá akár epilepszia is.

Szólj hozzá

egészség abortusz női jogok gyerekjogok