2016. ápr 03.

A hormonok a monogámiát támogatják

írta: Al
A hormonok a monogámiát támogatják

Hűséges párkapcsolatban boldogabb leszel!

szh4.jpeg

A szerelem, a hűség és a boldogság kémiailag is belénk van kódolva, ha nem tesszük tönkre az erre való képességünket. Hiába alkotnak posztmodern elméleteket, a szervezetünk konzervatív módon értelmezi szexualitást, a hormonjaink pedig az egy társhoz való kötődést támogatják.

szh_mar.jpgA szervezet egyre van berendezkedve, neki csak az IGAZI létezik.

Azok az agyi folyamatok, amelyek az embereket érzelmi kapcsolat, különösképp két ember közötti monogám kapcsolat kialakítására motiválják, ugyanabból az agyi motivációs rendszerből erednek, amelyek az anya újszülött gyermekével való magatartását szabályozzák. Tudósok, akik a monogám állatfajok párkapcsolatának kialakulását vizsgálják, számos megfigyelést tettek a szociális kötődések formálódásának mechanizmusával kapcsolatban. Az állatfajok kb. 3-5%-a monogám, ezen belül is egyiket, a préripockot előszeretettel használják a felnőttkori párkapcsolatok vizsgálatára. A préripockok különleges kapcsolat alakul ki a hím és a nőstény között. Akárcsak egy jó családban, a hím szinte minden esetben részt vesz az utódok gondozásában. Emellett agresszívan felveszi a harcot potenciális hím riválisaival szemben. Hasonlóképpen a nőstény, ahogy kialakul a párkapcsolat, agresszivitást mutat más, idegen nőstényekkel szemben. A préripockok agyában az idegsejtekből különböző kémiai anyagok erőteljes felszabadulása történik szexuális együttlét során, amelynek szerepe van az erős, egész életre szóló kötődés kialakulásában. Ezek a kémiai anyagok azonban nemcsak ezen különleges rágcsálókban, hanem az emberben is ugyanezt a szerepet töltik be.

szeretet_es_tisztelet_1.jpg

Az egyik kémiai anyag az egyébként jutalmazó jelként is számon tartott dopamin. Amikor az emberek valami izgalmas dolgot csinálnak, dopamin elárasztja az agy bizonyos részeit, s ezáltal jó érzést közvetít. A dopamin az izgatottságért és a jutalmazottság érzésért felelős olyankor, amikor bátorságra van szükségünk egy bizonytalan kimenetelű helyzetben. Meg kell azonban jegyezni, hogy a dopamin értéksemleges. Más szóval, a dopamin egy olyan önkéntelen válaszmechanizmus mediátora, amely nem tesz különbséget jó és rossz, hasznos és káros között – kivétel nélkül mindenfajta viselkedést jutalmaz. A dopamin egyaránt jó érzést okozhat, akár jó, akár rossz értelemben vállalunk kockázatot, akár egy futballcsapatban vagy egy zenekarban játszunk, egészen addig, hogy túl gyorsan vezetünk vagy drogozunk, vagy éppen szexuális kapcsolatot alakítunk ki.

szh5.jpgHa az ember visszaél szexuális képességeivel, a kötődésre való képességét veszti el.

Az oxitocin a másik kémiai anyag, amely a nőknek más emberekkel való kapcsolat kialakításában segít. Például amikor egy anya szoptatja a gyermekét, oxitocin árasztja el az agy meghatározott részeit. Ez a hatás nagyon erőteljes, ennek következtében érez erős vágyat arra, hogy a gyermekével legyen, és kész akár szenvedni is az álmatlan éjszakák és más kényelmetlenségek miatt, amelyek egy csecsemővel együtt járnak. Az oxitocin szintén segít abban, hogy a nők férfiakhoz kötődjenek. Amikor egy nő és egy férfi egymást szerelmesen megérinti, oxitocin szabadul fel a nő agyában. Ettől még inkább vágyja ezt a szeretetteljes érintést, és kötődést érez partnere felé. A szexuális kapcsolat még több oxitocin felszabadulásához vezet, és ezáltal a kontaktus ismétlődése iránti vágyhoz, amely tovább erősíti a kötődést. De, amiképp a dopamin, az oxitocin is értéksemleges. Nem tesz különbséget az egyéjszakás kapcsolat és az egész életre szóló társ között. Az oxitocin miatt egy nő akkor is kötődik egy férfihoz, ha csak rövid ideig tartó szexuális együttlétről van szó. És amikor ez a kapcsolat véget ér, az érzelmi következmény az oxitocinnak köszönhetően rendkívül lesújtó lehet. Az oxitocin másik fontos jellemzője, hogy fokozza a bizalomérzés kialakulását. Ez lehet előnyös, vagy akár hátrányos is, a szituációtól függően. Azaz, amíg az oxitocin hatása egy házasság esetében ideális, problémát okozhat egy olyan hajadon hölgy esetében, akit egy férfi csupán a szexuális együttlét miatt közelít meg. Riasztó, hogy a fizikai kontaktus által generált oxitocin miatt egy nő elvakultan egy rossz kapcsolatot is jóként élhet meg.

szh1.jpgBizalom és szexualitás nem választható szét egymástól.

Az oxitocin a férfiak esetében jelentéktelen szerepet játszik, ők saját kémiai anyaggal rendelkeznek, amely a kötődés kialakításában segít. Ez a vazopresszin. A férfiak agyában ez szabadul fel szexuális együttlét során, és ennek következtében éreznek - legalábbis részben - kötődést minden nőhöz, akivel intim kapcsolatba kerültek. Ha egy férfi egyik partner után a másikkal létesít szexuális kapcsolatot, annak a kockázatnak teszi ki magát, hogy az a képesség, ami hosszú távú érzelmi kötődés kialakulásához szükséges, nem fejlődik ki benne. A kötődés képességnek a hiánya, ami egy olyan férfiban alakul ki, aki sorozatosan váltogatta a partnereit, hasonlít a ragasztószalaghoz, ami elveszti a ragasztó-képességét, mert többször ide-oda ragasztgatták.

kezdjuk_ujra.jpg

A fentiek szerint tehát, az oxitocin, vazopresszin és a dopamin nagyon jó hatású azoknak a pároknak az életében, akik élethosszig tartó házasságot és stabil családot akarnak létrehozni. De ez a kötődés, ami a fenti példánál maradva hasonlóan működik egy ragasztószalaghoz, meggyengül, amikor az emberek szakítanak a szexuális partnerükkel és egyik kapcsolatból a másikba kerülnek. És amikor végül eljön annak az ideje, hogy tartós kapcsolatot alakítsanak ki házastársukkal, a kötődési képesség már károsodott. Mindennek érvényessége a statisztikákban is tükröződik. Serdülő lányoknak, akik a szexuális életet 15-19 éves korban kezdik, átlagosan 7 szexuális partnerük lesz az életük folyamán (akkor is, ha az élményeik rosszak), míg azok, akik huszonéves korukig megtartják szüzességüket, átlagosan két partnerrel élnek. Minél kevesebb partnere, legjobb esetben egyetlen egy, van tehát valakinek, annál erősebb a képessége a másikhoz való kötődésre. Ez pedig együtt jár azzal, hogy végül boldogabb házasságban élhet.

szh2.jpg

Stabil család, stabil hormonháztartás :) 

A tudomány jelen kérdésben támogatja a generációról generációra továbbadott vallási tradíciót, nevezetesen, hogy az ember akkor a legegészségesebb és legboldogabb, ha csak azzal a személlyel létesít szexuális kapcsolatot, aki az ő egész életre szóló társa lesz.

Zerge

(forrás: korrektorinfo.hu)

12_dolog_amit_jo_lett_volna_tudni_az_eskuvom_elott.jpg

"Gary Chapman házassága nem indult zökkenőmentesen, ma mégis napjaink egyik legismertebb párkapcsolati tanácsadójaként tartják számon, aki megalkotta a "szeretetnyelvek" világszerte ismert és népszerű elméletét. Ebben a könyvében olyan témákra tér ki, amik nagy hatással vannak a fiatal házasok első hónapjaira, éveire, és amelyek komoly konfliktus források lehetnek, ha nem megfelelően kezeljük őket. A "12 dolog..." egyaránt hasznos segítség lehet házasság előtt állóknak, de már házasoknak is." (www.booker.hu)

 

Szívesen olvasnál pszichológiai témájú könyveket megbízható szakemberektől, élvezetes stílusban? Válogass a könyvespolcunkról

Szólj hozzá

szexualitás egészség szerelem pszichológia házasság