2016. máj 05.

Szerecsenmosdatás Norvégiában

írta: Al
Szerecsenmosdatás Norvégiában

horne.jpg

50 ország 65 képviselőjével találkozott Solveig Horne norvég gyermek- és esélyegyenlőség ügyi miniszter, hogy eloszlassa a norvég gyermekvédelemmel kapcsolatos súlyos nemzetközi vádakat. Sajnos nem sikerült újat mondania. Közben belülről is érkeznek a kritikák: a legfelsőbb ügyész is bírálta a Barnevernet gyakorlatát.

Összehívta Norvégia külföldi követségeinek képviselőit Solveig Horne, hogy az április 16-án nemzetközi össztűz alá vont gyermekvédelmi rendszerrel kapcsolatos vádakat tisztázza. Világszerte több mint 70 helyszínen, a szervezők információi szerint legalább 60000 ember tüntetett a Barnevernet túlkapásai ellen, és a Bodnariu család újraegyesítéséért. A norvégok változtatásokat ígértek gyermekvédelmi rendszerükben, de úgy tűnik, ezzel a taktikai húzással csak a kedélyeket akarták hűteni. Gyakorlatilag még semmi sem változott, pedig az ügyben az Emberi Jogok Európai Bizottsága is határozatot hozott, melyben a családok egyben tartása mellett érvel. 

gyerekhatarok.jpg

Solveig Horne a nemzetközi plénum előtt ugyanazokat ismételte, ami eddig is a hivatalos norvég álláspont volt, azaz cáfolta, hogy állami szintem tervezett gyerekrablások zajlanának az országban, melynek célpontjai a külföldi családok. A statisztikákat azonban, amelyek szerint 2014-ben 1665 állami gondozásba vett gyerek közül 424-nek voltak külföldiek a szülei, nem említette.

lars_fause.jpg

Lars Fause. Elégedetlen.

Lars Fause legfőbb ügyész eközben azért bírálta a gyermekvédelmet, hogy a norvég gyermekvédelem túl gyakran veszi igénybe a rendőrséget, hogy erőszakosan beavatkozzon a családok életébe. Faus szerint a legtöbb esetet sokkal alaposabban, és nagyobb szakértelemmel kellene kivizsgálni, és akkor kiderülne, hogy csak azoknak töredékében van szükség rendőri fellépésre.

Fontos megjegyezni, hogy a Bodnariu család eddig még csak a legkisebb gyermekét kapta vissza, a többi négy még mindig a norvég állam által tavaly novemberben kijelölt nevelőszülőknél van.

Nézd meg könyvespolcunkat a gyereknevelésrőlpszichológiáról vagy aktuálpolitikai kérdésekről! Aregényeket se hagyd ki! :)

Szólj hozzá

Európa gyerekjogok Bodnariu család