2016. júl 26.

3 örök igazság, amit a nándorfehérvári csata óta minden magyarnak tudnia kellene

írta: Al
3 örök igazság, amit a nándorfehérvári csata óta minden magyarnak tudnia kellene

nandorfv.jpg

Igazi magyar történet a nándorfehérvári győzelem keserédes története. Kevesek halált megvető bátorsága, sokak pragmatikus gyávasága, és számtalan izgalmas apró mozzanat, amelyekből még ma is lehet tanulni.

Ne számíts magadon kívül senki másra, ha életed nagy küldetéséről van szó! Nem hogy támogatni nem fognak, jó eséllyel még akár ellened is dolgozhatnak azok, akiktől nem is várnád. Hunyadi János – miután a keresztes csapatokat leszámítva nem kapott segítséget Nándorfehérvár megvédéséhez – teljes magánhadseregét és jövedelmét állította a nagy ügy szolgálatába. Az ország "krémje" ezalatt ellene intrikálva a királlyal együtt Bécsbe menekült, nem is titkolva, hogy vereségre számítanak. A Hunyadi ellenes koalíció vezetői, Cillei és Garai kijelentették, hogy a déli határok védelme az országos főkapitány, tehát Hunyadi János kötelessége, ők csak a király zászlai alá küldik el csapataikat.

 

hunyadi_janos_szobra.png

Hunyadi. Szobrot kapott, támogatást nem.

1566.jpg

ÚJDONSÁG!

 

 

A szaktudás nem sokat ér, ha nem társul hozzá egy kis szerencse. A csata kimenetelét egy véletlen döntötte el: miután Kapisztrán János képzetlen és megfehetősen fegyelmezetlen keresztesei elkezdtek átevezni a Dunán, hogy nyíllal lövöldözzenek a törökökre, Kapisztrán Hunyadi utasítására csónakba szállt, hogy visszahozza őket. Ezt a többi keresztes félreértette, és mindannyian követték a példáját: az egész sereg átúszott vagy evezett a túlpartra, így a törököket elvonták besáncolt ágyúiktól, amiket Hunyadi seregei a várból kitörve megszereztek, és hátbatámadták velük a törököket.

 

nandorfehervar_terkep.jpg

Enélkül a véletlen nélkül Hunyadi valószínűleg nem győzte volna le a minimum kétszeres túlerőben levő törököket.

szilagyi_erzsebet.jpg

Szilágyi Erzsébet. Özvegység várt rá, és levélírás.

 

Ne a jutalomért csináld! Dicsőség, déli harangszó, gazdag hadizsákmány - mindebben Hunyadinak nem sok öröme telhetett. A július 22-i hatalmas győzelem után néhány héttel, augusztus 11-én pestisben meghalt. Ezt már azok a főurak élveztlk ki, akik a győzelem hírére szépen visszaszivárogtak a király seregével együtt. Hunyadinak csupán annyi maradt, hogy az egyik legnagyobb hazafiként és hadvezérként írta be a nevét a magyar történelembe. Illetve ha addig boldog élete volt, akkor elégedett emberként halhatott meg... Talán.

 

(A hetvenéves Kapisztrán János például nem találta meg a számítását. A Nándorfehérvárnál hőssé vált szerzetes ugyanis mindennél jobban vágyott a mártírságra, de őt is a csatát követő pestis vitte el.)

 

 

Nézd meg könyvespolcunkat a gyereknevelésrőlpszichológiáról vagy aktuálpolitikai kérdésekről! A regényeket se hagyd ki! :)

Szólj hozzá

kultúra iszlám magyarság