2016. aug 12.

Készíts mindentudó vonatszettet 10 ezer forintból!

írta: Al
Készíts mindentudó vonatszettet 10 ezer forintból!

vonat_nyito.jpg

Körülbelül 50 ezer forintért bárki meglepheti gyermekét egy csodálatos vonatszettel. Jó hír azoknak, akik ezt kissé drágállják: megmutatjuk, hogyan oldható meg 10 ezer forintból is!

Kezdetben volt az Ikea, és ennyi. Aki kicsit utánakeres az interneten, hamar rájön, hogy csakis innen érdemes elindulni. Míg 2500 Ft-ért az Ikeától egy 20 darabos alapszettet kaphatunk (amit önmagába vissza is kanyaríthatunk, sőt, nyolcas alakban megcsavarhatunk), máshol ennyiért szinte semmit, legfeljebb egy-egy elemet - noha a sínek tekintetében ránézésre semmi különbség nincs a különböző gyártók között. Sőt: a jó hír az, hogy a legtöbb gyártó vonatos elemei kompatibilisek egymással és az Ikea Lillabo készletével.

vonat_lillabo.jpg

Mitől lesz jó egy vonatszett? Ha minél többféle elemből áll. Azaz van benne: emelkedő, elágazódás, kereszteződés, lehetőség szerint váltó, fordítókorong. Szerkezetileg nagyjából ekkora sokszínűségre van lehetőség. a híd általában ugyanaz, mint az emelkedő, tehát külön nem foglalkozunk vele. Ahhoz, hogy kerszteződést és váltót tudjunk beépíteni, egy jókora pályára van szükségünk. Úgyhogy érdemes először is kettő 20 darabos Lillabo szettet venni, így rögtön 40 elemhez jutunk, sok-sok kanyarodó és egyenes sínelemmel, illetve két emelkedővel. De választhatjuk másodiknak a 10 darabos készletet is 2000 Ft-ért, amiben két sínelágazódás is található. Vagy a 12 darabos szettett 2500 Ft-ért, amiben hosszabban megemelhetjük a sínpályát, és alagút is van. (Habár nota bene: utóbbira nem lesz szükségünk.)

vonat_1.jpg

Így körülbenül 5000 Ft költekezésnél tartunk, és van már egy tetemes készletünk, valamint legalább egy mozdonyunk és három vonatkocsink. Érdemes körülnézni a többi gyártó háza táján is, hogy kicsit feldobjuk a nagyon is tekintélyes, ám kissé puritán készletet.

Amit nem érdemes vásárolni:

alagút. Egy meghajlított kartonpapírral már meg is oldottuk. Ízlés szerint díszíthetjük, maszkírozhatjuk, és legalább a mi kezünk munkája is benne van.

szőnyeg. Adja magát, hogy ezt is magunknak rajzoljuk, de ha antitalentumok vagyunk, akár nyomtathatunk is. Ez még variálható is, és fillérekből oldottuk meg, nem sokezerből.

jelzőtáblák. Papír, fogpiszkáló, hungarocel. És komolyan: egy jelzőtáblát bárki le tud rajzolni!

ütköző. Csak perfekcionistáknak. Mert igazából bármilyen mütyürt odaállíthatunk a pálya végére.

fák, állatok, emberkék, házikók stb. Más játékokból is összeszedhetjük - mint pl. Duplo. Ha nagyon híján vagyunk a kis díszletkéknek, vehetünk bolhapiacon is ilyesmit, vagy kereshetünk az interneten használtan.

a_vonatok_tortenete.jpg

 

Amivel viszont gazdaságosan feldobhatjuk a szettünket:

 

vonat_valtot.jpg

vonat_valtox.jpg

vesszoparipa.hu

Váltók. Így magában nem túl látványos, de nagyon megdobja a játékélményt. A vesszoparipa.hu weboldalon találtunk ilyeneket magukban, 

vonat_forditokorong.jpg

bigjigs.hu

Négyutas fordítókorong. Nagyjából arra jó, mint a váltó, de itt a gyerek maga dönti el, melyik vonat mehet, és melyiknek kell várnia. A nyolcutas változat se sokkal drágább, de azt csak akkor tudjuk kihasználni, ha rengeteg sínünk van. A bigjigs.hu oldalról.

vonat_sorompo.jpg

vesszoparipa.hu

vonat_sorompo2.jpg

vesszoparipa.hu
vonat_vasutiatjaro.jpgbigjigs.hu

Sorompó, vasúti átjáró. Leinkább akkor van értelme, ha autóink, esetleg autópályánk is van, és variálnánk a kettőt.

vonat_daru.jpg

bigjigs.hu

Daru. Mágneses, és csavargatva emelhető. Pakolhatunk rá különböző rakományokat a vonatkocsikra.

 

vonat_emeletes.jpg

vesszoparipa.hu

vonat_felhuzhato_hid.jpg

vesszoparipa.hu

Emeletes állomás, felhúzható híd. Ha két szintben gondolkodunk.

 

vonat_szenbanya.jpg

bigjigs.hu

Szénbánya. Daru is, csille is, minden van itt!

 

Ezekből a kiegészítő elemekből egyet-kettőt összeválogatva 10 ezer forintból kihoztunk egy komoly készletet, ami mellé garantáltan nem csak a gyerekek fognak odaülni. Ha további kiegészítőket vásárlunk, tartsuk szem előtt, hogy olyasmiket érdemes igazán vásárolni, amelyekben mozgatható elemek, esetleg mágneses részek, vagy hasonló érdekességek vannak.

 

Szólj hozzá