2016. aug 14.

Anya, olvass velem! - a 10 legjobb könyv, hogy olvasni tanítsd

írta: Al
Anya, olvass velem! - a 10 legjobb könyv, hogy olvasni tanítsd

anya_olvass_velem.jpg

Ha az ember épp csak most tanul olvasni, olyan mesére van szüksége, ami egyszerű, könnyen érthető, mókás, játszva tanít… Itt is megvannak a jól bevált klasszikusok!

Ha az a célunk, hogy segítsünk kisgyerekünknek megtanulni olvasni, nem érdemes a legújabb trendeket követni. Inkább azt derítsük ki, hogy mi az, ami eddig bevált, és miért. Az olvasás tanulás olyan terep, ahol nem szabad kísérletezni, sokféle módszerbe belevágni, mert csak összezavarjuk a kicsit, aki épp élete egyik legfontosabb feladata előtt áll. 

TIPP: Figyeljünk oda rá, hogy a közös olvasás, amennyire lehet, mindig nyugodt, vidám légkörben történjen! Mi is nyugodjunk le, ha kell, igyunk egy kávét vagy dobjunk be egy sütit előtte, hogy ne a stressz és a türelmetlenség nyomja rá a bélyegét a közös programra. Dicsérjünk sokat, és mindig úgy javítsuk ki a kicsit, hogy az ne legyen bántó, elszomorító a számára! Ez nagyon fontos, mert ha most megutálja az olvasást, lehet, hogy soha többé nem fogja megszeretni.

olvastatok_ma_mar_egyutt.jpg

Legjobb, ha segédanyagok tekintetében a tanító nénikre hagyatkozunk, akik évtizedek rutinjának köszönhetően tudják már, hogy melyik könyv válik be erre a célra, és melyik nem.  Lehet egy mesekönyv gyönyörű, izgalmas, trendi - de ettől még tökéletesen alkalmatlan az olvasás gyakorlására. Az ilyet tartsuk fenn esti mesének vagy használjuk délutáni lapozgatáshoz, nézegetéshez. Az olvasni tanító könyveknél más szempontok a fontosak: az egyszerűség, egyértelműség, következetesség (például a betűk, mondatok külalakjában) és a fokozatosan építkező "tudásanyag".  

 

a_vilag_5_legizgalmasabb_ovija_reklam.jpg

 

TIPP: Bátran kérj segítséget a tanító nénitől, hogyan segíthetnél a gyerekednek gyakorolni az olvasást! Optimális esetben van valami jól bevált ötlete, amit kipróbálhattok otthon, legrosszabb esetben pedig (ha semmit nem tud mondani), legalább kiderült, mennyire van képben...

Lássuk a top 10-et!

gogos_gunar_gedeon.jpg

Varga Katalin - Gőgös Gúnár Gedeon

 

meselo_abc.jpg

 

Balázs Ágnes - Mesélő ABC

 

tesz_vesz_varos_atol_zig_2.jpg

 

Richard Scarry - Tesz-vesz város A-tól Z-ig

 

a_vilag_leggazdagabb_verebe.jpg

Zdeněk Miler, Eduard Petiska - A világ leggazdagabb verebe

 

franklin_es_a_nagyfiu.jpg

Paulette Bourgeois, Brenda Clark - Franklin és a nagyfiú

 

kukori_es_kotkoda_a_vegtelen_giliszta.jpg

Bálint Ágnes - Kukori és Kotkoda - A végtelen giliszta és más történetek

 

a_teli_tucsok_mesei.jpg

Csukás István - A téli tücsök meséi

 

szeleburdi_csalad.jpg

Bálint Ágnes - Szeleburdi család

 

a_vitez_szabolegeny.jpg

Benedek Elek - A vitéz szabólegény

 

hajonaplo.jpg

Bálint Ágnes – Hajónapló

Szívesen olvasnál jó könyveket a gyereknevelésről? Nézd meg a könyvespolcunkat!

Szólj hozzá

iskola könyvespolc gyereksarok szülő vagyok