2016. sze 10.

Haldoklóktól tudta meg a boldogság receptjét

írta: Al
Haldoklóktól tudta meg a boldogság receptjét

dying.jpg

A nyugati életmód alapjait kérdőjelezi meg az a néhány egyszerű tény, amit egy ausztrál nővér haldokló betegek ápolása közben megtanult. Az egészségügyi alkalmazott egyszerűen összeírta azokat a dolgokat, amikről a betegek azt mondták a halálos ágyukon, hogy megbánták. Kiderült, hogy a közmondásokkal ellentétben senki sem bánta, hogy nem látta Rómát vagy Párizst. Egészen banális módon tehették volna boldogabbá saját életüket, méghozzá így...

Bár számos médium írt már Bronnie Ware ausztrál nővér tapasztalatairól és az azokból íródott könyvről, a következtetéseket mindenhol ódzkodtak levonni, mivel azok szöges ellentétben állnak a mai nyugati életeszménnyel. 

dyingmanwithdog.jpg

A halálos ágyon egy kutya társasága már kevés.

 

eletkonyv.jpg

Bronnie Ware világsikerű könyve

A legérdekesebb az, hogy a halálos ágyon már egyik ember sem kérdőjelezi meg saját felelősségét a döntéseivel kapcsolatban, mint azt tesszük előszeretettel életünk folyamán. Mindannyian tudták, hogy csak saját magukat okolhatják azért, hogy az életük kisiklott.

bronnie.jpg

Bronie Ware. Sokat tanult a haldoklóktól.

Amit a legtöbb beteg megbánt a halálos ágyon: 1. Hogy túlságosan hagyták magukat befolyásolni, ezért nem a saját életüket élték. 2. Hogy túl sok időt töltöttek munkával. A férfiak, akik erre panaszkodtak, nem azt bánták, hogy munka helyett nem kéjutazásokon vettek részt, egyszerűen azt sajnálták, hogy nem a családjukkal töltötték azt az időt, amit másod- és harmadállásokban vesztegettek el. 3. Hogy nem mutatták ki bátrabban az érzéseiket. Emiatt az életük középszerűvé vált. Nem derült ki, kik is ők valójában. 4. Hogy elhanyagolták a barátaikat. Életük végén keservesen hiányolták a régi barátságokat, 5. Hogy nem éltek boldogabban. Szigorúak voltak magukhoz, és negatívan nézték az élet dolgait.

Ware kutatása arra is rávilágít, hogy mindaz, amiért a nyugati emberek annyit küzdenek életük folyamán, a halálos ágyon egyáltalán nem tette boldoggá őket. Sem a karrier, sem a pénz, sem a szép saját otthon nem feledtette ezekkel az emberekkel a megvalósulatlan álmaik és elrontott kapcsolataik miatti frusztrációt.

an-african-church.jpg

Régóta tudjuk, hogy nálunk szegényebb kultúrákban is sokkal elégedettebbek az emberek.

 

És hogy hogy előzhették volna meg mindezt? Az alábbi infografikán összegeztük, hogy körülbelül mit kellene tenni ahhoz, hogy életünk végén ne csalódottan hunyjuk le a szemünket. És ezen kívül természetesen még mindazt, amit a szívünk diktál...

richard_infog.jpg

Szólj hozzá

egészség pszichológia Európa