2016. sze 12.

Amit anya mond, átformálja a világot

írta: Al
Amit anya mond, átformálja a világot

bencarsonmom.jpg

Anya vagy? Jobb, ha tudod, a mondataid meghatározzák a gyereked életét, sőt, ha felnő, rajta keresztül akár rengeteg másik ember sorsát is befolyásolhatják. Szóval itt az ideje, hogy okos és pozitív beszéddel kezdd el formálni a gyereked sorsát! Példának itt van hat híresség, akikről nem is gondoltad, de az édesanyjuk mondatainak köszönhetik a sikereiket!

Baj van? Felejtsd el a panaszkodást!  Fel a fejjel, vegyél egy nagy levegőt, számolj tízig, és mondj valami pozitívat, amiben te magad is tudsz hinni! Nem baj, ha úgy érzed, semmi eredeti bölcsesség nem jut eszedbe. Az alábbi esetekben az édesanyák egészen banális mondatai mentették meg a gyerekeiket, sőt, olyan pályára állították őket, amin világsikert értek el, és rengeteg ember számára váltak példaképpé.

"Mindenre képes vagy..."

ben.jpg

Mióta mozifilm is készült Ben Carson csodálatos életéből, sok anya megtanulta a receptet: hetente két könyv, és minimális tévé. Így mentette meg a kikerülhetetlennek tűnő lecsúszástól bukdácsoló iskolás gyermekeit az egyedülálló, írástudatlan anyuka. Ben esetében olyan sikeresen, hogy az Egyesült Államok egyik legeredményessebb agysebésze lett belőle. "Mindenre képes vagy, amire bárki más, sőt, sokkal jobban is tudod csinálni, ha elég keményen dolgozol." - mondogatta fiainak rendületlenül, míg meg nem lett a gyümölcse.

"Ne hagyd abba, Isten keze rajtad van!"

cash.jpg

Így bíztatta éneklésre tehetséges fiát a negyvenes években egy szegény, gyapotültetvényes családban az anyuka, miközben a mezőn robotolt. A fiú később Johnny Cash néven vált legendás country zenésszé, és 11 Grammy-díjat kapott. 

"Éneklek, mert boldog vagyok!"

ron.jpg

Az alábbi mondat Ron Kenoly édesanyjának a szájából hangzott el rendszeresen, aki 6 kisfiút nevelt többnyire egyedül, mivel férje katonaként dolgozott, és állandóan távol volt. A világhírű gospelénekes visszaemlékezései szerint anyja soha nem panaszkodott, hanem helyette kedvenc dalait énekelte, és pozitív megvallásokat tett arról, hogy Isten szereti őt és családját. Nem csoda, hogy a kis Ronnak hamar vérévé vált a gospel, és felnőve világhíres zenésszé vált, aki milliókat inspirál azóta is.

"Istennek előbb vagy utóbb szüksége lesz rád."

nick3_1.jpg

Ezzel bíztatta Nick Vujicic anyja fiát, aki végtagok nélkül jött a világra, és már gyermekként többször kísérelt meg öngyilkosságot, annyira elviselhetetlennek érezte sorsát. És valóban: Nick prédikátorként és motivációs trénerként sok-sok ember életét változtatta meg, és nem utolsó sorban ő maga is boldog családapa és sikeres ember.

elet_korlatok_nelkul_1.jpg

"Az élet jó."

jacobs.jpg

Joan Jacobs azután is ezen a véleményen maradt, hogy férjével autóbalesetet szenvedett, amelyben a férfi karja lebénult, és így munkaképtelenné vált. Ami azonban a legrosszabb volt: a családfőt lelkileg annyira megviselték a történtek, hogy kötekedő, keserű emberré vált a baleset után. Joan azonban kitartott az optimizmus mellett, és minden este arról beszélgetett a gyerekeivel, hogy milyen jó dolgok történtek velük ma. A két fiú felnőve szegényes vállalkozást nyitott: egy nyitott furgonból árulták saját nyomású pólójukat. Öt év nyomorgás után eszükbe jutott, hogy anyukájuk kedvenc mondatát tegyék a ruhákra, miszerint "Az élet jó.". A szlogen egy vigyorgó figurával kiegészítve annyira népszerű lett, hogy Jacobszék ma már milliomosok ruhaüzletükkel.

"Fogj egy vödröt meg egy rongyot, te szupersztár!"

denzel-washington-speaks-onstage-during-the.jpg

Nem csak nehézsorsú gyerekek szorulnak rá az édesanyjuk tanácsaira. Denzel Washington sikeres fiatal színészként beszélgetett az anyjával, nevetve kérdezgetve tőle, hogy gondolta-e valaha, hogy ilyen sokra fogja vinni a fia. Amit édesanyja a hencegésére válaszolt, mélyen beleégett a színészbe: "Ezt itt és most hagyd abba, fiam! Ha tudnád, hogy hányan imádkoztak érted! Mindezt magadtól érted el? Elmondom, mit tudsz magadtól elérni! Menj ki, fogj egy rongyot meg egy vödröt, és pucold meg az ablakokat! Ennyit tudsz magadtól elérni, te szupersztár!"  Denzel Washington ma is azt vallja, hogy mindent, amije van, Isten kegyelméből kapott. Egy 2015-ös diplomaosztón arról beszélt a fiataloknak, hogy életük minden dolgában Istent tegyék az első helyre, ha sikeresek akarnak lenni.

Szólj hozzá