2015. júl 17.

5+1 tipp: hogyan győzzük le a kötelező olvasmányokat

írta: Al
5+1 tipp: hogyan győzzük le a kötelező olvasmányokat

kotelezo4

Sok kisgyerek vagy fiatal szinte bármilyen könyvet szívesen fal, némelyik kötelező olvasmány azonban még rajtuk is kifog. Nem is beszélve azokról, akiknek az okostelefonok és Ipadek világában olyan időtöltés, mint az olvasás, egyszerűen szóba sem jöhet. De ami kötelező, az kötelező. Hogyan segíthetünk szülőként gyermekünknek, hogy megbirkózzon a gyakran emberpróbáló olvasmányokkal?

  1. Csináljunk kedvet! Előzetesen emeljünk ki az olvasmányokból olyan mozzanatokat, amelyekről tudjuk, hogy felkeltik a gyerekünk figyelmét, és nem hagyják nyugodni! (Kafka egyből felkerült az olvasmánylistámra, amikor apukám egyszer megemlítette, hogy az Átváltozás arról szól, hogy egy Gregor nevű férfi egy reggel bogárrá változik. Talán a Bűn és bűnhődés sem lett volna kedvenc könyvem, ha egy családi beszélgetés közben nem derül ki, hogy ebben a főhős baltával megöl egy öregasszonyt. A gyerekek gyakran az extrém, vagy morbid dolgokra érzékenyek. :) )

kotelezo

Motiválni tudni kell. :)

  1. Legyünk képben! Ha mi magunk sem tudjuk, hogy a 19. század irodalmát eszik-e vagy isszák, nehezen igazíthatjuk el gyerekünket, ha kérdései támadnak. Nézzünk utána, mikor élt az illető író, milyen apropóból írta a könyvét, milyen közönségnek. Így például meg tudjuk magyarázni, miért is olyan érhetetlen a Kőszívű ember fiai vagy az Aranyember, ami minden oldalon latin kifejezésektől és ma már ismeretlen mitológiai szereplők emlegetésétől hemzseg.

kotelezo_6

Az Aranyember abban a pillanatban vágta el magát nálam, mikor megláttam a borítón ezt a bajszos fejet. De azért átküzdöttem magam rajta.

  1. Vállaljunk szolidaritást a gyerekkel! Ha a szülőben is van némi érdeklődés, olvassuk párhuzamosan a kötelezőket, de ha erre nincs szabad kapacitás, az is sokat segíthet, ha legalább kicsit belenézünk, és felelevenítjük az emlékeinket. Így sokkal könnyebben tudunk beszélgetni róla csemeténkkel. Persze az is előfordulhat, hogy egy túlontúl önálló gyereket ez már idegesít – akkor ne erőltessük.

kotelezo5

Kötelezők? Tűzre velük!

  1. Próbáljuk vizualizálni a történetet! Bizonyos korcsoport fölött a könyvekből eltűnnek a képek, ami nem feltétenül segíti elő a történet megértését és megjegyzését. Sokat segíthet, ha képekkel, passzoló filmrészletekkel tudjuk illusztrálni az olvasmányt. Ha a gyerek fogékony erre, rajzolhatunk is vele szereplőket vagy helyszíneket. Akár a könyvekből készült filmeket is meg lehet nézni, de nem árt szem előtt tartani, hogy egyik-másik feldolgozás már annyira idejét múlt, hogy lehet, hogy még jobban elrettenti a gyereket.

kotelezo3

Egy másik világ. Meg kell találni a közös hangot.

  1. Keressünk párhuzamokat a jelennel! Régmúlt idők problémáival, kérdéseivel nehéz azonosulni. Vessük össze a kötelezőkben leírt korszakot napjainkkal: érdekes azonosságokra és eltérésekre fogunk bukkanni. A Szigeti veszedelem kapcsán szó eshet a magyar-török kapcsolatokról, A Pál utcai fiúk kapcsán megbeszélhetjük, hogyan intézik el hatalmi játszmáikat a gyerekek ma.

kotelezo7

A kulcs a fantázia. Nehogy megöljük a gyerekben!

+1. Motiváljunk! A legborzasztóbb kötelező olvasmányok legyűréséért nyugodtan ígérjünk jutalmat gyerekünknek, főleg, ha látjuk, hogy valóban teljesítőképessége határát lépte túl olvasás közben. Könyvmolyoknál a legjobban az válik be, ha egy olyan könyvet ígérünk jutalomként, amire a gyerek már régóta vágyik, és amit valóban szívesen olvas.

Szólj hozzá

iskola lányok fiúk könyvespolc gyereksarok szülő vagyok