2016. júl 28.

Itt az ovis kötelező olvasmányok listája!

írta: Al
Itt az ovis kötelező olvasmányok listája!

preschool_kinder5.jpg

Elég ijesztő érzés, ha új közegbe kerülünk, ahol senkit és semmit nem ismerünk. Még felnőttek is elanyátlanodnak ilyenkor, hát még három, vagy két és fél éves gyerekek! Sokat segíthetünk a kicsiknek azzal, ha egy olyan kulturális háttérrel indítjuk őket útnak, amivel otthonosabban mozognak majd az új helyen. A kulcs: bizony, az oviban is vannak "kötelező és ajánlott olvasmányok", még ha nem is adják fel őket!

preschool-7b24867f48eb9572.jpg

Ugye, mennyivel jobban érezzük magunkat, ha valahol értjük, hogy miről beszélnek? Kiskorban is ugyanígy vagyunk ezzel. Ha tudjuk, miről van szó, könnyebben feloldódunk, bátrabban megszólalunk, fontosabbnak, kompetensebbnek érezzük magunkat. Az óvodában a mesék adják a legtöbb foglalkozás keretét. Akármilyen fajta oviba iratjuk a gyereket, az igazi klasszikusokkal biztosan találkozni fog, mert az óvónők ezeket soha nem hagyják ki a "tananyagból". 

Itt az ovis kötelező olvasmányok listája!

1. A gomba alatt

A mese talán legklasszikusabb változata Vlagyimir Szutyejev Vidám mesék című kötetében található meg. A rövid cselekmény nyilván mindenkinek ismerős: a hangya bemenekül az eső elől az aprócska gomba alá. Később több állatka is bekéredzledik mellé, akiket rövid hezitálás után sorra beenged. Mindannyian beférnek, mert a gomba egyre nő a sok esőtől. Végül persze kisüt a nap. :)

Szutyejevtől nyilván ez az édesség is ismerős.

2. Répamese

Természetesen ezt a mesét sem kell bemutatni senkinek! Állítólag orosz eredetű népmese, de számos változatban közismert. A lényeg az, hogy az apóka kertjében akkora répa nő, hogy az egész háznépnek be kell állnia a sorba, és együtt húzni, hogy végül kijöjjön. Nincs nagy meglepetés a végén: ki is jön a répa. Egyszerű, jól olvasható történet, amit szívesen "dramatizálnak" is az óvónénik, mivel a gyerekek könnyen megtanulják, és jól elő lehet adni.

3. Iciri-piciri

Az előzőekkel ellentétben Móricz Zsigmond Iciri-picirije pontosan rögzített mese, hiszen verses. A gyerekek egyik legnagyobb kedvence, egészen pici kortól, Természetesen lehet énekelni is, hiszen többen megzenésítették, az igazi azonban az, ha ölbe fogjuk a picit, és együtt olvassuk a könyvből. A gyerekek könnyen és gyorsan megjegyzik, és együtt mondják velünk.

4. A török és a tehenek

A magyaros virtus egyik legviccesebb terméke a Mehemed néven is ismert mesécske. A Magyarországra tévedt török óvatlanul cibálja a tehenek farkát, mire azok felrúgják. Szintén ölben olvasva klasszikus, együtt számolgatva a teheneket. Már nagyon pici korban is oda vannak érte a gyerekek.

kisgyerekek_ovodasok.jpg

5. A három kismalac

A három kismalac az előző mesékhez képest már komoly tanulságokkal bír. Adott a három malac, akik közül kettő meggondolatlan, egy viszont előrelátó, és tartós, strapabíró házat épít, amibe elbújhat a farkas elől, míg a testvérei csak hanyagul összedobnak egy-egy  szalma- illetve fakunyhót. Végül csak a harmadik malac háza állja ki az ostromot, és ő menti meg a testvéreit is.

6. A kismalac és a farkasok

"Forró vizet a kopaszra!" - midenkinek megvan, igaz? Valamiért a magyar néplélekben a disznó vált az egyik legkedvesebb mesefigurává. :) Ebben a mesében is ő a pozitív hős.

7. A kiskakas gyémánt félkrajcárja

Ismét egy klasszikus mese, amiben valahogy a török basának jutott a negatív főszerep. :) Enyhén szólva nem polkorrekt: miután a gyémánt félkrajcárt visszakövetelő bátor kiskakast sehogy sem sikerül elhallgattatni, a török császár "bő bugyogójába" dugja be, ott viszont a kiskakas szabadon ereszti a begyéből a korábban összefogdosott darazsakat... Te jó ég!

a-kiskakas-gyemant-felkrajcarja.jpg

8. A kesztyű

Ennek a gyönyörű kis mesének kivételesen ismerjük a szerzőjét: Móra Ferenc. Nincs itt semmi brutalitás, csak találékonyság, barátság, békés egymás mellett élés. Az állatkák találnak egy kesztyűt, és ki-ki beköltözik az egyik ujjába. Télen jó barátunk lesz ez a mese: nem csak a kesztyűhúzást gyakorolhatjuk vele, de még a különböző ujjak neveit is könnyen megtanulhatjuk.

9. A három pillangó

Címről lehet, hogy nem ismerős, de mesélés közben ez is biztos beugrik mindenkinek: a három pillangót eléri az eső, és próbálnak bekéredzkedni a különböző virágok kelyhébe, de azok nem akarják mind a hármat beengedni, A pillangók viszont olyan szolidárisak egymással, hogy inkább együtt maradnak, és áznak az esőben. Végül eléneklik a "Süss fel nap" gyerekdalt, aminek persze nem tud ellenálni a napocska. Szintén jól dramatizálható történet, és a színeket is remekül lehet gyakorolni vele.

gyerekek_erzelmi_intelligenciaja.jpg

+1. Gőgös Gúnár Gedeon

A Gőgös Gúnár Gedeon-ban található mesék hivatalosan már az első osztályosok olvasmányainak számítanak, hiszen a betűkkel való ismerkedésre koncentrálnak. Mivel azonban a gyerekek körében nemzedékek óta töretlen népszerűségnek örvendenek ezek a vidám, egyszerű, gyakran verses történetkék, ne csodálkozzunk, ha az oviban is találkozunk velük.

gogos_gunar_gedeon_1.jpg

 

 

Szólj hozzá

család kultúra óvoda könyvespolc gyereksarok