2016. jan 03.

Nem ünnepelhetett együtt a Bodnariu család

írta: Al
Nem ünnepelhetett együtt a Bodnariu család

Karácsonyi ajándékot sem adhattak a szülők

bodnariu_tunt_b.jpg

Tovább zajlik a krimibe illő csata a norvég állam és az öt gyermekétől megfosztott pünkösdi házaspár között. A növekvő nemzetközi nyomás hatására a norvégok az enyhülés jeleit mutatják, miközben a háttérben már a gyerekek adoptálását intézik.

Életre szóló negatív élmény volt az idei karácsony az ötgyermekes Marius és Ruth Bodnariu számára. Amint arról korábban írtunk, a házaspártól novemberben vette el erőszakkal a norvég gyermekvédelem (Barnevernet) gyerekeiket, azzal a gyanúval, hogy "keresztény radikalizmus" szellemében nevelik őket. 

A Barnervernet minden előzetes tájékoztatás nélkül érkezett az iskolába, ahol a szülők tudta nélkül kihallgatták a lányokat. Miután a gyerekek "bevallották", hogy van több olyan dolog is, ami fülhúzás vagy fenékre csapás terhe mellett otthon tilos a számukra, többé nem térhettek haza, hanem elvitték őket. A Barnervernet rögtön a családhoz is kiszállt rendőri kísérettel, ahonnan az 5 és 2 éves fiúkat egyszerűen elrabolták az édesanyjuk mellől. Miután a gyerekekből olyan vallomást is sikerült kihúzniuk, miszerint az apjuk megrázta a kisbabát, másnap visszatértek, és a 3 hónapos Ezekielt is elvitték. Bár röntgen és CT vizsgálatokkal sem tudták igazolni, hogy a babát bármiféle bántalom érte volna, nem adták vissza a szüleinek.

bodnariu.jpg

A veszélyes család.

Két nap múlva Ruth tájékoztatást kapott, hogy a gyerekeit szétválasztották és két családnál helyezték el, és már el is kezdtek "integrálódni" új életstílusukba. Míg a kisfiúkkal hetente 2 alkalommal 2 óra láthatást engedélyeztek nekik, az idősebb lányoktól teljesen szeparálták őket. A fiúk egyébként több órányi autóútra laknak most egykori lakhelyüktől. A szülők karácsony alkalmából szerették volna megajándékozni őket, de a gyermekvédelem közölte velük, hogy csak a nevelőszülőkön keresztül juttathatják el a csomagokat a kicsikhez.

Még karácsony előtt több száz fő tüntetett Bukarestben a norvég nagykövetség előtt a család újraegyesítéséért. Daniel Bodnariu, Marius Romániában élő testvére arra figyelmeztette a tüntetőket, hogy ilyesmi bármelyik betelepülővel előfordulhat, Norvégiában, aki például erőteljesebben rászól a gyermekére valamiért. Norvégiában az iskolában egyébként arra kötelezik a diákokat, hogy ne csak az otthoni fizikai bántalmazásokról számoljanak be a pedagógusoknak, hanem arról is, ha például házimunkát végeztetnek velük  a szüleik. A férfi azt is elmondta, hogy a gyermekvédelem munkatársai azt tanácsolták sógornőjének, hogy ha vissza akarja kapni a gyermekeit, vallja azt a bíróságon, hogy a férje őt is rendszeresen bántalmazta.

erzelmi_biztonsag.jpg

A román parlamentben eközben Vasilica-Steliana Miron liberális párti szenátor kérte a külügyminisztert, hogy minden diplomáciai eszközt vessen be a család újraegyesítéséért. A román külügyminisztérium kiemeltként kezeli a család ügyét, de nem tehetnek sok mindent a norvég igazságüggyel szemben. A nemzetközi nyomás hatására a Barnevernet közölte, hogy februártól megpróbál jobban megismerkedni a Bodnariu szülőkkel, hogy megoldást találjanak a helyzetre. Kérdés, mennyire gondolhatták ezt komolyan, mivel az információk szerint közben már az örökbefogadással kapcsolatos ügyintézést is elindították.

Szólj hozzá

politika család Európa szülő vagyok gyerekjogok Bodnariu család