2016. feb 29.

Dadaveszély - 5 dolog, amire bébiszitter választásnál nagyon figyelj!

írta: Al
Dadaveszély - 5 dolog, amire bébiszitter választásnál nagyon figyelj!

dangerous-reasons-why-you-cant-trust-your-babysitter-with-your-kids.jpg

Az egész világot sokkolta a moszkvai lefejezős dada esete. A borzasztó bűntény rávilágít, hogy jómódú szülők gyakran egészen elképesztő felelőtlenséggel bánnak saját gyermekeikkel. Nézzük, mik azok a legalapvetőbb dolgok, amiket mindenképp csekkolni kell dadaválasztásnál!

Gyereküket szerető, józan szülők számára elképzelhetetlen, hogyan bízhatja bárki is a szeme fényét egy vadidegenre. Ehhez képest nyugaton elég elterjedt szokás, hogy internetes oldalakon, közvetítők segítségével keresnek dadát a gyerekeknek, akik ráadásul gyakran távoli országból, más kultúrából érkeznek. Nyilván anyagi szempontok dominálnak itt: Londonban például egy fiatal magyar, lengyel vagy pakisztáni lány a töredékéért elvállalja a munkát, mint egy brit. De mi van, ha valami baj történik? Senkit sem vigasztal meg akkor, hogy legalább spóroltunk... 

Itt vannak a legalapvetőbb szempontok, amire mindenképpen érdemes figyelni dada választásakor.

nanny_2814335b.jpg

1. személyes referencia

Amennyire lehetséges, ragaszkodjunk a személyes referenciához. A legideálisabb, ha olyasvalakit tudunk felkérni a gyerekek felügyeletére, akit magunk is régóta ismerünk. Ez valójában még a szakképzettségnél is többet ér, hiszen pelenkázásra és hasonló műhelytitkokra fél óra alatt meg lehet tanítani egy értelmes lányt. Ha nincs ilyen ismerősünk, próbálkozzunk gyermekes barátainknál, nem tudnak-e olyan személyt ajánlani, aki már jól bevált. Ha ez sem megy, akkor ragaszkodjunk hozzá, hogy a pályázók a referencia mellé pontos elérhetőséget is megadjanak, hogy le tudjuk ellenőrizni őket korábbi munkaadóiknál.

a_kisvakond_nagy_bongeszoje.jpg

2. kulturális háttér

Ne válasszunk olyan dadát, aki radikálisan eltérő háttérből származik, mint mi! Ez ugyanis kiszámíthatatlanná teszi a helyzetet. Egy más vallású, más kultúrájú ember bizonyos helyzetekben másképp reagálhat, mint ahogy mi tennénk. Az említett moszkvai dada "Allah akbár!" kiáltásokkal hurcolta a metróállomáson négyéves áldozata fejét. Azzal kapcsolatban, hogy a gyilkosság milyen mértékben volt vallási indíttatású, csak találgatni lehet. Emellett még arra is érdemes odafigyelni, hogy megközelítőleg hasonló elképzeléseitek legyenek a gyereknevelés terén.

lapot_kerunk.jpg

3. a gyermeked visszajelzései

Néhány találkozás után már látni fogod, hogyan reagál a gyereked az új dadára, még akkor is, ha egyelőre nem tud beszélni. Ha a félelem, idegenkedés jeleit észleled rajta, akkor felejtsétek el a dadust!

orditasmentes_gyerekneveles_1.jpg

4. kommunikáció

Fontos, hogy megfelelően tudj kommunikálni a dadával! Ha nem tudja kielégítően elmondani, hogyan, mivel telt a munkaidő, illetve ellentmondásokba keveredik, azonnal váltsatok!

erzelmi_biztonsag_1.jpg

5. megérzések

Ha megmagyarázhatatlan rossz érzés lesz úrrá rajtad a jelenlétében, ha tartósan nem tudsz megnyugodni, amikor kettesben hagyod a gyerekkel, akkor nem kell további konkrétabb jelekre várni, válts, amíg nem késő! A megérzések gyakran jó tanácsokat adnak, főleg, ha gyerekekről van szó.

Ezen kívül természetesen minden egyes olyan képességét ellenőrizd, amire szükség lesz a munka kapcsán. Ilyen például az autóvezetés, ha a gyereket valahová hozni-vinni kell, a főzés, ha főznie is kell stb. Ne feledd, soha nem szorulhatsz rá annyira, hogy olyan emberre bízd rá a gyereked, akiben nem bízol meg teljesen!

 

Szólj hozzá

család szülő vagyok