2016. jan 15.

Beletörik a norvégok foga a románokba?

írta: Al
Beletörik a norvégok foga a románokba?

ireland-4-bodnariu-family-norway-stop-child-kidnapping.jpg

Románia Klaus Iohannis elnökkel és a Román Patriarchátussal együtt egy emberként kiáll Norvégiában meghurcolt polgáraiért. Ezenkívül világszerte számos tüntetést rendeztek a pünkösdi Bodnariu család újraegyesítéséért: Románia mellett az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Írország, Dánia, Hollandia, Kanada, Spanyolország és Belgium norvég nagykövetségei előtt is tiltakozók gyűltek össze. A nemzetközi nyomás hatására az illetékes norvég minisztérium végre reagált a románok tavaly novemberi párbeszédet kezdeményező kérésére.

Minden valószínűség szerint nem egyhamar láthatná viszont elkobzott öt gyermekét a Bodnariu család, ha nem folynának világszerte tüntetések a norvég gyermekvédelem gyerekrablásai és keresztényüldöző profilja ellen. Most azonban talán reménykedhet Marius és Ruth Bodnariu: kedden Klaus Iohannis román elnök is kiemelten fontos ügyként írt a család újraegyesítéséről a Facebookon, emellett pedig a Román Patriarchátus is kibocsátott egy sajtóközleményt a következő szöveggel:

"Arra jutottunk, hogy a szülők és a család szerepe a gyerekek felnevelésében és oktatásában elsődleges, a hatóságok által felhozott ellenérvek dacára is, és mindezt nem lehet az állammal való együttműködés tényétől függővé tenni. Ebből a szempontból az Egyház azt támogatja, hogy a család legyen a születés, a növekedés és az oktatás természetes közege, a keresztény gyökerű európai kultúra és civilizáció alapvető értékeinek szellemében."

jatekos_neveles_20.jpg

Román képviselők egy csoportja a jövő hét elején találkozót tervez a román parlament képviselőivel, hogy tárgyaljanak az ügy megoldásáról. A román fél egyébként már novemberben kérést intézett a norvégokhoz, hogy kezdjenek tárgyalásokat a Bodnariu család helyzetével kapcsolatban, erre azonban idáig nem érkezett reakció. Így a szülők a gyerekek november 16-i elvitele óta nem találkoztak két nagyobbik lányukkal. A gyermekvédelem közben már a nemzetközi örökbeadás procedúráját is elindította.

bodnariu-christmas_810_500_55_s_c1.jpg

Marius és Ruth. A gyerekek nélkül karácsonyoztak.

Amint arról korábban írtunk, a házaspártól novemberben vette el erőszakkal a norvég gyermekvédelem (Barnevernet) gyerekeiket, azzal a gyanúval, hogy "keresztény radikalizmus" szellemében nevelik őket. A Barnervernet minden előzetes tájékoztatás nélkül érkezett az iskolába, ahol a szülők tudta nélkül kihallgatták a lányokat. Miután a gyerekek "bevallották", hogy van több olyan dolog is, ami fülhúzás vagy fenékre csapás terhe mellett otthon tilos a számukra, többé nem térhettek haza, hanem elvitték őket. A Barnervernet rögtön a családhoz is kiszállt rendőri kísérettel, ahonnan az 5 és 2 éves fiúkat egyszerűen elrabolták az édesanyjuk mellől. Miután a gyerekekből olyan vallomást is sikerült kihúzniuk, miszerint az apjuk megrázta a kisbabát, másnap visszatértek, és a 3 hónapos Ezekielt is elvitték. Bár röntgen és CT vizsgálatokkal sem tudták igazolni, hogy a babát bármiféle bántalom érte volna, nem adták vissza a szüleinek.

szeretet_erkolcs_autonomia.jpg

Amennyiben a Bodnariu ügy "jól" végződne, az szinte egyedülálló lenne a Barnevernet (norvég gyermekvédelem) történetében, ahol nem probléma, hogy a szülőket elmarasztaló jogerős ítélet nélkül is végleg elszakítsák a gyerekeket a családjuktól. Kérdés, hogy egy ilyen esetben hogyan járnának el, kap-e a család például bármi kártérítést az életre szóló sokk, illetve a számtalan pluszköltség (ügyvéd, utazások stb.) miatt, történik-e bocsánatkérés, a nyilvános megaláztatást ellensúlyozandó? Avagy büntetlenül meg lehet hurcolni egy családot a kereszténység miatt Európában?

Szólj hozzá

család vallás keresztényüldözés Európa gyerekjogok Bodnariu család