2015. aug 12.

Miért nem szeretik az oroszok a Pussy Riot-ot?

írta: Al
Miért nem szeretik az oroszok a Pussy Riot-ot?

Tényleg ők a szabadság ikonjai?

riot.jpg

Tombol a Sziget Fesztivál. Pénteken a Pussy Riot feminista punk banda is a vendége lesz egy kerekasztal beszélgetés erejéig. Az orosz hölgyek 2012-ben váltak világszerte ismertté, amikor egy székesegyházban tartott politikai jellegű "performanszuk" miatt hármukat letartóztatták és börtönbüntetésre ítélték. A lányok ezután a tiltakozás ikonjaivá váltak, csakhogy nem annyira saját hazájukban, mint inkább Nyugaton.

riot2.jpg

Bírósági tárgyalásukon, még hárman és szolidabban.

A nők közül kettőt „vallási gyűlölet által motivált garázdaság” miatt 2 év börtönbüntetésre ítéltek, de végül 2013. december 23-án kiszabadultak a téli olimpiát megelőző kegyelmi hullámban, különös tekintettel kiskorú gyermekeikre.

riot3.jpg

A "koncertek" azóta elmaradoztak, Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina ehelyett különböző emberjogi szervezetek képviseletében lépnek fel. Oroszországban azonban meglehetősen csekély népszerűségnek örvendenek. Annak ellenére, hogy bírósági ítéletüket a közvélemény túlzottnak tartotta, kevesen tanúsítottak szolidaritást irántuk. Miért is?

Az ominózus előadás.

1. Az oroszok nagy része tiszteli a vallásos intézményeket. Azzal, hogy egy templomba rontottak be előadni "Szűzanya, kergesd el Putyint!" című dalukat, kevesek szívébe lopták be magukat.

2. Nagyezsda Tolokonnyikova azzal alapozta meg kétes hírnevét, hogy 2008-ban 18 évesen és 9 hónapos terhesen részt vett egy természettudományi múzeumban rendezett orgián, ahonnan pár perc alatt kikergették társaival együtt. Ez szintén egy politikai performansz lett volna, ezúttal Medvegyev ellen.

3. A letartóztatott lányok mellett számos nyugati sztár emelte fel a szavát. Egyik legfőbb támogatójuk Madonna volt, aki ellen szintén bírósági eljárás folyt ekkortájt, mivel Oroszországban tilos a melegpropaganda, ami az énekesnő koncertjeinek elmaradhatatlan része. Az oroszok elég csekély hányada tud Madonna üzenetével azonosulni.

4. A radikális putyin-ellenesség üzenetként még elég kevés. Akik ismerik az orosz történelmet, tudják, hogy a Szovjetunió bukása után senki sem gondolhatta komolyan, hogy Obama jellegű politikusok következnek...

 

Szólj hozzá

kultúra sztárok női jogok MÁSSÁG?