2015. sze 06.

Top 5 könyv az iszlamistákról

írta: Al
Top 5 könyv az iszlamistákról

isis.jpg 
 
Nem véletlen, hogy az utóbbi években rendre születnek a bestsellerek az iszlamizmus témájáról. Elemzések és vérfagyasztó oknyomozó könyvek nyújtanak bepillantást oda, ahová a napi hírek már nem.
 

 
 az_iszlam_allam.jpg
 
 
 
 
 
Rainer Hermann német író évtizedes közel-keleti tudósítói hátteret tudhat maga mögött. Nem véletlen, hogy ő az egyik legavatottabb író, ha az Iszlám Állam rémtetteiről távirati stílusban tudósító mindennapi cikkek mögé szeretnénk látni, felfedezni a terror őrületében a rendszert, és meglátni a Nyugat felelősségét azokban a folyamatokban, amelyek a helyzet ilyen mértékű elmérgesedéséhez vezettek. A mindössze 200 oldalas könyvben az író tömören, érthetően, és olvasmányosan foglalja össze az Iszlám Állam 2015-ig tartó történetét.

Rainer Hermann Törökország szerepéről a közeljövőben (2015, január)

 
  a_dzsihad_jegyese.jpg
 
 
 
 
Anna Erelle egy francia újságíró írói álneve, aki tavaly egy hónapot töltött az iszlamisták világába épülve, hogy egy francia magazin számára megírhassa a dzsihádisták menyasszonyainak eddig ismeretlen történetét. 2014-ben létrehozott egy hamis Facebook profilt Melodie néven, egy 20 éves lány bőrébe bújva, aki nemrég tért át az iszlámra. Kapcsolatba került Abu Bilellel, az Iszlám Állam harcosával, aki arra kérte, hogy utazzon el hozzá Szíriába, hogy feleségül vehesse. Levelezésük során a francisa újságírónő meglepődve tapasztalta, hogy Abu Bilel épp úgy használja az emoticonokat, mint a nyugati tizenévesek, annak ellenére, hogy negyvenéves iszlamista hóhérként híján van minden emberi érzésnek. Kutatásai során az újságírónő arra jutott, hogy a legtöbb lány abban a naiv hitben utazik az Iszlám Kalifátusba, hogy ott egy harcos feleségeként fontos ember lehet, és nagy dolgokban vehet részt. Sokan büszkén osztják meg a Twitteren: "Igen, gyilkosok vagyunk. Te is lehetsz olyan, mint mi. Szeretnél jönni?"

Anna Erelle saját könyvéről (2015, május)

 
az_iszlamista_fonix_1.jpg
 
 
 
Oriana Fallaci után ismét felbukkant egy merész olasz újságírónő, aki az iszlamizációt tűzte tollhegyre. A hetvenes évek közepéig marxista és feminista szervezetekben tevékenykedett. Felsőfokú tanulmányait az Egyesült Államokban végezte ösztöndíjasként, majd Nagy-Britanniában már célzottan a terrorizmust tanulmányozta a London School of Economics hallgatójaként, kiemelt figyelmet fordítva a terrorszervezetek finanszírozásának kérdésére. Közgazdászként Európa szerte számos pénzügyi szervezetben dolgozott, a nyolcvanas években még a Magyar Nemzeti Bankban is megfordult. Több kormánynak is adott tanácsokat a terrorcselekmények megelőzésével kapcsolatban. Bár írt már sikeres pénzügyi thrillert, Irakot bemutató dokumentumkönyvet és egy 12 nyelvre lefordított bestsellert a terrorizmusról, magyarul még csak most jelent meg első könyve, Az iszlamista főnix címmel.

Loretta Napoleoni Budapesten, 2015-ben

 
 
nacik_iszlamistak_1.jpg
 
 
 
 
Barry Rubin amerikai születésű izraeli író és akadémikus 2014-ben halt meg, 64 évesen. Kutatási területei közé tartozott Szíria, az arab forradalmak, de a Turkish Studies kiadvány szerkesztője is volt. Utolsó könyvét 2012-ben a Yale egyetem adta ki. Többször szerepelt a CBN, CNN Fox News csatornákon, és a The Larry King Show-nak is vendége volt. Német, olasz, spanyol, kanadai, ausztrál, török és indiai lapokban is publikált.
Wolfgang G. Schwanitz német-amerikai történész szakterülete az Egyesült Államok, Európa és a Közel-Kelet nemzetközi kapcsolatainak tanulmányozása. Szülei Egyiptomban dolgoztak diplomataként, így Schwanitz hamar megismerkedett a Közel-Kelet világával. Később a Leipzig egyetemen Egyiptom történelméből doktorált. Berlinben egy közel-keleti történelmet kutató csoportot vezetett, majd feltárta, hogy a nácik hogyan értékesítették az Európából elkobzott zsidó kincseket a Deutsche Orient Bankon keresztül. Öt könyv szerzője és tíz könyv szerkesztője, jelenleg az Egyesült Államokban él.

A Patmos Records könyvtrailere

 
 
a_hamasz_fia.jpg
 
 
 
 
Tavaly járt Magyarországon Moszab Hasszán Juszef, a Hamasz egyik alapítójának az elsőszülött fia. A harminchat éves férfi fiatalkorában maga is aktív Hamasz tag volt, amíg izraeli börtönbe nem került, ahol beszervezték ügynöknek. A terrorszervezet gonoszságától megcsömörlött férfi nem csak az izraeliek oldalára állt át, hanem a keresztény hitre is áttért. Élményeit a Hamasz fia című megrendítő könyvében tárta a világ elé. A róla készült dokumentumfilmet tavaly mutatták be.

 
 
Szólj hozzá

vallás iszlám könyvespolc