2015. sze 23.

Te is vehetsz szíriai útlevelet, ahogy bárki más...!

írta: Al
Te is vehetsz szíriai útlevelet, ahogy bárki más...!

fake_1.jpg

Egyre több hír jelenik meg arról, hogy nyugati újságírók magukat közel-keleti polgárnak kiadva hamis szíriai okmányokat vásároltak az interneten keresztül. A művelet valójában pofon egyszerű, bárki képes rá, aki minimális arab tudással rendelkezik, vagy van olyan segítője, aki beszéli a nyelvet. És persze egy valami kell még: pénz.

A MailOnline riportere 2000 dollárért szerzett magának szíriai útlevelet, személyigazolványt és jogosítványt Törökországban. Az iratok egy valós személy nevére szóltak, aki életét vesztette a polgárháborúban. A The Telegraph riporterének 1000 fontjába került egy hamis szíriai útlevél, és további 800 fontért azt is elintézte magának, hogy egy embercsempész átjuttassa a török-görög határon. Ő mindössze egy arab nyelvű Facebook oldalt használt, ahol közvetlen telefonszámot is talált embercsempészekhez.

Ahogy nekik sikerült, úgy bárki másnak is sikerülhet, akinek van kb. 800000 forintnak megfelelő tőkéje erre a célra. Már formálódnak az óvatos becslések, hogy jelenleg hány hamis iratokkal felszerelkezett gazdasági migráns érkezett Európa városaiba. Bulgáriában eddig 10000 hamis útlevelet gyűjtöttek be. Eus statisztikák szerint a menedékjogért folyamodók 90 százaléka vallja magát szíriainak, míg valójában legfeljebb egy ötödük valóban az. A többiek változatos helyekről érkeznek: Irakból, Afganisztánból, Pakisztánból, Szudánból, Líbiából, Egyiptomból - és gyakran még arabul sem beszélnek.

megvasarolt_ujsagirok.jpg

Az igazi szír menekülteket elkeseríti ez a helyzet, hiszen ezek a migránsok azokat a helyeket foglalják el Európa városaiban, amelyeket nekik, a valódi életveszélyben lévő, földönfutóvá vált embereknek tartottak fent elvileg. Attól félnek, hogy mire ők is eljutnának Európáig, a kontinens már besokall és bezárja a kapuit. Mivel a polgárháború lezárására sem hoztak még létre hatékony nemzetközi programot, ez az ő számukra végzetes lenne.

fake2.jpg

Épp ezért a szírek már vadásznak az álszírekre. A szíriai twitter egyik legnépszerűbb hashtag-e az “expose fake Syrians” , Több európai városban is komoly verekedés tört ki a valódi szír menekültek és a hamis útlevéllel érkezett migránsok között.

az_iszlam_allam.jpg

Hogyan jöhetett létre feltűnés nélkül és duzzadhatott ilyen hatalmas méretűre napjaink legkegyetlenebb iszlamista terrorszervezete? - Teszi fel a kérdést könyvében Rainer Hermann író. A 2000-es évek elején az Iszlám Állam még nem volt más, mint a sok közel-keleti terrorcsoport egyike az al Kaida árnyékában. Mára kvázi államot igazgat, nagyszabású illegális olajkereskedelmet folytat, globális méretű toborzást végez és naponta hajt végre kivégzéseket "kalifátusnak" kikiáltott kvázi állama területén. Fontos kérdések és lehetséges megoldások az Iszlám Állammal kapcsolatban. (www.booker.hu)

Szólj hozzá

iszlám bevándorlás terrorizmus Európa