2015. okt 16.

2016-tól ennyi lesz a két gyermekesek családi adókedvezménye

írta: Al
2016-tól ennyi lesz a két gyermekesek családi adókedvezménye

two_children_1.jpg

Jelenleg egy két gyermekes család gyermekenként nettó 10 ezer forintot tud visszaigényelni a dolgozó szülők jövedelemadójából. A kormány négy év alatt fokozatosan a duplájára akarja növelni ezt az összeget. Az első lépcső 2016 január elseje lesz.

Jövő év elejétől gyermekenként már 12500 forint jár családi adókedvezmény címén a kétgyermekeseknek, azaz összesen 5000 forinttal növekszik az érintett családok havi jövedelme. 

orditasmentes_gyerekneveles.jpg

A cél, hogy 2019-ig havi szinten 40 ezer forint maradjon a két gyereket nevelő családoknál az adókedvezmény jóvoltából – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Az adókedvezmény egyébként megosztható, tehát mindkét szülő igénybe veheti, a közfoglalkoztatásból származó jövedelem után is igényelhető, illetve 2014-től nemcsak a személyi jövedelemadóból, hanem a járulékokból is érvényesíthető.

a_csalad_ereje_1.jpg

Két gyermekesnek számítanak azok a családok is, akik még csak most várják a második babájukat. A magzat után a fogantatás 91. napjától lehet igényelni az adókedvezményt, becsült életkorát a megfelelő orvosi leletekkel kell igazolni. 

 

szupernagyik_reklam.jpg

 

A családi adókedvezményt az adóbevallást megelőzően kell kérni a munkáltatónál, egy kitöltött és aláírt formanyomtatvány leadásával. Nagyon fontos, hogy ez időben eljusson a munkáltatóhoz, különben az igénylő eleshet a kedvezménytől.

 

jatekos_neveles.jpg

A gyerekek nyelve teljesen más, mint a felnőtteké. Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, meg kell találnunk az utat hozzájuk. Ezt az utat már sokan elfelejtették, pedig valójában nagyon egyszerű: a játék. A közös játék során olyan információkhoz juthatunk kisgyerekünkről, amelyekhez másképp nem. Egyben mi is lehetőséget kapunk arra, hogy úgy közölhessük az üzenetünket vele, hogy valóban meg is értse. Arról nem is beszélve, hogy a közös játék boldogság, feloldja a feszültségeket és erősíti a szeretetet, bizalmat, összetartást. Lawrence J. Cohen könyve Dr. Vekerdy Tamás és Kádár Annamária ajánlásával. (www.booker.hu)

 

Szívesen olvasnál jó könyveket a gyereknevelésről? Nézd meg a könyvespolcunkat!

Szólj hozzá

család spórolás női jogok szülő vagyok