2015. nov 10.

Libériai fiú kapta a 2015-ös Gyermek Békedíjat

írta: Al
Libériai fiú kapta a 2015-ös Gyermek Békedíjat

cpp_abraham

Tegnap zajlott le a Nemzetközi Gyermek Békedíj kiosztó gálája. A jótékony célra felhasználható 100000 dollárral járó díjat a három jelölt közül az egyetlen fiú, a libériai Abragam Keita kapta. A 17 éves srácnak már most mozgalmas múlt áll a háta mögött. A díj átvételekor a nemi erőszak kiskorú áldozataira, a Boko Haram által elrabolt nigériai lányokra és a Szíriában megölt gyerekekre hívta fel a figyelmet.

„A nyomornegyedből jövök, de a nyomor nincs bennem” – mondta Keita beszédében, amikor átvette a díjat. A fiút az afgán Malalának nevezett 14 éves Aziza Rahim Zadával, és a szintén 17 éves, gyermekkereskedelem ellen küzdő puerto ricoi Jeanesha Bou-val együtt jelölték.

en_vagyok_malala 

Keita fiú öt évesen vesztette el sofőrként dolgozó édesapját a lázadók egyik rajtaütésében. Édesanyjával egy nyomornegyedben élt, 9 évesen lett tagja a libériai Children’s Parliament-nek. A tavalyi ebola járvány idején kezdett aktivistaként kiemelkedni: Amikor egy karantén ellenes tüntetésen a kormányerők lelőttek egy fegyvertelen, 16 éves fiút, Keita elkezdte  maga körül aktivista csoportba tömöríteni a fiatalokat, és felvállalta az áldozat családjának képviseletét is, akik így végül legalább anyagi kártérítésben részesülhettek a fiú halála miatt.

Az átadó ünnepségen Keita a meggyilkolt Shaki Kamara emlékének ajánlotta a díjat, de megemlékezett a libériai polgárháborús helyzet női áldozatairól is. Tárgyilagosan ecsetelte a polgárháborúk borzalmait, ahol a  fiúkat gyakran fegyvertelenül meggyilkolják, vagy elrabolják, és bedrogozott, agymosott gyerekkatonákká teszik őket, a lányokat pedig megerőszakolják.

top_10_bevandorlasellenes_reklam.jpg

 

cpp 

Felhívta a figyelmet arra a megdöbbentő tényre, hogy Libériában a nemi erőszak áldozatainak 90%-a 4 és 16 év közötti gyermek. Emlékeztetett rá, hogy Nigériában még mindig több mint 200 elrabolt lány van a Boko Haram iszlamista terrorszervezet fogságában, akikről a nyilvánosság a 2014-es intenzív kampányok óta már teljesen elfeledkezett.

az_iszlam_allam

 

 

Szívesen vásárolnád meg a legjobb könyveket akciós áron karácsonyra?  Nézd meg könyvespolcunkat a gyereknevelésről, pszichológiáról vagy aktuálpolitikai kérdésekről! A regényeket se hagyd ki! :)

Szólj hozzá

gyerekjogok