2015. nov 20.

Mesék intelligens családoknak - ha nem bírod Babócát!

írta: Al
Mesék intelligens családoknak - ha nem bírod Babócát!

fairy2_1.jpg

Bizony, vannak lázadó szülők, akik nem érik be a Bogyó és Babóca szellemi színvonalával. Nem azért, mert gyerekükkel doktori disszertációt akarnának olvastatni, csak egyszerűen ők is jól akarják érezni magukat mesélés közben. Mert őszintén: neked nem fájdul meg néha a fejed bárgyú meséktől?

Nem könnyű megtalálni azt, ami mindkét félnek megfelel. A közös pont általában a humor: egy igazán jó meseíró megtalálja azokat a poénokat, amin a gyerekek és a szülők is tudnak nevetni. Jöjjenek a vicces és kevésbé vicces, ám egytől-egyig exkluzív mesék és gyerekverses kötetek!

mese_szarvas

Varró Danit keveseknek kell bemutatni. A gyerekes szülők nagy szerencséjére Dani is már jó pár éve apuka, és azóta ontja magából a jobbnál-jobb mondókás, verses, mesés könyveket. A Kerge ABC-t, amit Szabó T. Annával és Tóth Krisztinával együtt jegyez, leginkább az olvasással ismerkedő korosztállyal próbálgassuk. Hátha nekik is bejön, nem csak a szülőknek…

kerge_abc

„Nappal szelíd 
az impala, 
de éjjel titkon 
lumpol-e? 
Fölveri-e 
a szavannát? 
És szív-e szivart, 
havannát? 
És ha elszívta, 
nekilát 
meginni három 
tekilát, 
vagy rumpuncsokat 
dönt-e ő le, 
míg kettéáll a tülke 
tőle?”

 

Halász Judit egyik nagy kedvence Per Olov Enquist svéd színpadi szerző gyerekkönyve, A Három Barlang Hegye. Az izgalmas történet – ami egy családi expedícióról szól, a nagypapával – az iskolás korosztály számára lesz érthető, bár nekik is igyekezniük kell majd, ha mindent fel akarnak fogni. Egy kis szülői magyarázat azonban sok mindent helyre tehet a gyerekfejekben. A szülők pedig örömmel fognak magyarázni, annyira fogják élvezni az író stílusát.

 

a_harom_barlang_hegye

 

„Gunilla feminista, magyarázta nagypapa, ami azt jelenti, hogy nagypapának kell takarítania, és soha nem kérdezheti meg, hogy „segíthet-e” a háztartási munkákban, mert ez annyira magától értődik, hogy nem szabad megkérdezni sem.”

Amiből már rögtön következik, hogy:

„– … Hallgatni fogtok?

– IGEN! – felelték a gyerekek kórusban.

– Helyes – mondta nagypapa. – Tehát szolidárisak vagyunk egymással.

– Az mi? – kérdezte Marcus.

– Az, ha valamit nem mondunk el Gunillának – felelte nagypapa.”

 

mese_piroska

 

Darvasi László Trapiti című meséje mintegy láthatatlan fonalként köti össze azokat a felnőtteket, akik ismerik, és azokat, akik nem. Akik tudják, mi is az „trapitizni”, és akiknek fogalmuk sincs erről. A számtalan mókás szereplőt felvonultató történet inkább már nem is mese, hanem társadalmi szatíra. Kicsik és nagyok számtalan értékes igazságra bukkanhatnak benne. Olyan gyerekeknek érdemes olvasni, akik időnként már hosszabban és mélyebben is elgondolkodnak az élet dolgairól.

trapiti

„Tökéletesen rendben van, hogy az emberek vágyakoznak. A vágy olyan, mint amikor éhes valaki. De nem kolbászt, vajaskenyeret vagy sült krumplit akarunk. És nem is játékot, új házat, másik autót, hanem valami szép dolgot. Vagy jót, valami igazán kedveset. Vagy hasznosat. Nem a hasunknak akarunk, hanem a lelkünknek.Az igazi vágy azt jelenti, hogy az ember kicsit más akar lenni, mint amilyen valójában.”

 

nagy_karacsonyi_mesekonyv_akcio_konyvekkel

 

Dániel András meseíró családja többek között Havasi Attila 1001 magányos rinocérosz című gyerekverses kötetét „olvasta rongyosra”. Az állatos és tréfás-verses kiskönyvek minden jó tulajdonságát egyesíti magában ez a kötet, egyetlen baj, hogy lehet, hogy nem lenyugodni, hanem felpörögni fognak tőle a gyerkőcök.

 

1001_maganyos_rinocerosz

 

„Volt egy úr, lakhelye Miami,

Szőrös volt, szinte már majomi.

'Szőr Dzson'-ként tisztelték,

Nem sima 'Miszter'-ként –

látszik, hogy ő volt ott a jani.”

 

mese_pitypang

 

Lackfi János vicces verseskötetével észrevétlenül csusszannak be a klasszikusok a legkisebbek bőre alá. Amikor majd találkozni fognak velük az iskolában, lehet, hogy nem is fogják tudni, honnan olyan ismerősek, de addigra már rég bennük lüktet a ritmus… Hogy mire is gondolok, mindjárt érthető lesz mindenki számára:

 

apam_kakasa

 

„Józsika, Józsika csápol,

frászkarikán hegedülget,

répapüré dala csendül,

fancsali dob hasa dülled.”

 

Vagy:

 

„De szeretnék korán kelni, 
Sóskával spenótot nyelni…”

 

Szívesen vásárolnád meg a legjobb könyveket akciós áron karácsonyra?  Nézd meg könyvespolcunkat a gyereknevelésről, pszichológiáról vagy aktuálpolitikai kérdésekről! A regényeket se hagyd ki! :)

 

Szólj hozzá

család kultúra könyvespolc gyereksarok szülő vagyok