2016. okt 07.

Transznemű EP képviselő kampányol a béranyaságért

írta: Al
Transznemű EP képviselő kampányol a béranyaságért

transpetra.jpg

Petra de Sutter jelentése, melynek burkolt célja az, hogy legalizálja a béranyaság intézményét az Európai Unión belül, egy korábbi visszautasítás ellenére most újra az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Szociális Bizottsága előtt van. A nőgyógyászként dolgozó transznemű képviselő maga is alkalmaz béranyákat meddőséggel foglalkozó magánklinikáján.

Ha Petra de Sutter jelentését elfogadják, az a béranyaság különböző formáinak legalizálásához vezethet az EU teljes területén.  De Sutter kisasszony esetében nem egy egyszerű EP képviselőről van szó, hiszen a hölgy régóta Belgium egyik nagy nőgyógyászati szaktekintélye, a genti orvosi egyetem professzora, ugyanitt a szülészeti tanszék vezetője, és egy termékenységi problémákkal foglalkozó magánklinika igazgatója is.

trans_petra4.jpg

De Sutter egy Pride felvonuláson

 

40 éves koráig Paul de Sutter néven, férfiként élt.  Ekkor esett át nemváltó műtéten, ami után az LGBT jogok képviselete, majd a politika felé fordult. Saját állítása szerint többször is megkereste a belga Zöld Párt, mire igent mondott, és indult a párt uniós listáján. Uniós képviselőként célja, hogy az Európai Unió több legyen, mint egy gazdasági együttműködés, sikerüljön az összes tagállamban egy közös érték- és jogrendet elfogadtatni. 

Jelenleg tagállamonként eltér a béranyaság szabályozása: Franciaországban például tilos, az Egyesült Királyságban legális, Belgiumban pedig bizonyos körülmények között legális. A De Sutter jelentés esetleges elfogadása ahhoz vezethet, hogy felülről, az egyes tagállamok polgárainak bevonása nélkül születik egy egységes törvényi szabályozás, ami liberalizálja a béranyaságot. Az EP azonban úgy is módosíthatja a jelentést, hogy az teljesen elutasító álláspontot fogalmazzon meg a nőket és gyerekeket kihasználó intézménnyel kapcsolatban. A témában írt petícióhoz ITT lehet csatlakozni. De Sutter véleménye szerint a politikusok a korábbi változatokat is a választók felől jövő nyomás miatt utasították vissza, mivel nem akartak "politikai öngyilkosságot" elkövetni a jelentés elfogadásával.

 

Transznemű politikusok

 

trans1.png

Georgina Beyer, a történelem első transznemű képviselője. Új Zélandon a Munkáspárt színeiben indult., korábban "szexmunkásként" dolgozott.

trans2.jpg

Az olasz Vladimir Luxuria, aki az Unió történetének első transznemű képviselője volt. Ő egyébként hivatalosan férfi, mivel nem esett át nemváltó műtéten, csupán kisebb beavatkozásokon. Politikai pályafutása előtt ő is dolgozott szexmunkásként, később pedig megnyert egy olasz valóságshowt. Ő szervezett először Pride felvolunást Olaszországban.

trans3.jpg

Anna Grodzka, a lengyel parlament képviselője, szintén zöldpárti. A  nemváltás előtt nős volt, egy fiú édesapja.

tran_nikki.jpg

Nikki Sinclair, brit nemváltó politikus, 2014-ig EP képviselő. 

trans_petra-de-sutter.jpg

Petra de Sutter, flamand zöldpárti politikus, Ahogy Sinclair is, ő is leszbikusnak vallja magát, egy nővel él "boldog házasságban".

 

Szólj hozzá