2016. ápr 23.

"A gyerek érdeke az, hogy a szülőkkel maradjon"

írta: Al
"A gyerek érdeke az, hogy a szülőkkel maradjon"

Színt vallott az EU

ep.jpg

Végre hivatalos állásfoglalást tett az Emberi Jogok Európai Bizottsága a Bodnariu család ügyében. A tanács biztosa, Nils Muižnieks józan és vállalható álláspontot fogalmazott meg a gyermekvédelmi szervek norvégiai túlkapásaival szemben.

"A gyermek számára szinte minden esetben az a legjobb, ha a szülővel maradhat"- felelte Nils Muižnieks emberi jogi biztos Valeriu Ghilețchi EP képviselő Bodnariu családdal kapcsolatos kérdésére. "Csak különleges és extrém esetekben szabad egy időre elvenni a gyermeket a szülőktől, amikor komoly sérüléseket szenvedhet el azok viselkedése miatt. Úgy kell beavatkoznunk, hogy a család együtt maradását támogassuk, és azt, hogy a gyerekek is a családon belül nőhessenek fel. A gyereket a szüleitől eltávolítani csak utolsó lehetőségként szabad eltávolítani, és csak nagyon rövid időre." 

a_csalad_ereje_2.jpg

Kérdés, hogy a bizottság állásfoglalása befolyásolja-e a nem EU tag Norvégia jogalkotását illetve gyermekvédelmi gyakorlatát, ami már régóta botránykő számos európai ország polgárainak szemében. Norvégiában 2008 és 2013 között 50 százalékkal nőt a családjukból kiszakított gyermekek száma az országban.  Míg 2008-ban 16 kisbabát koboztak el a születésüket követően, 2014-ben ez a szám már 44 volt.

 

Nézd meg könyvespolcunkat a gyereknevelésrőlpszichológiáról vagy aktuálpolitikai kérdésekről! Aregényeket se hagyd ki! :)

Szólj hozzá

politika Európa szülő vagyok gyerekjogok Bodnariu család