2015. jún 29.

A némák hangjai - gyerekbántalmazás régen és ma

írta: Al
A némák hangjai - gyerekbántalmazás régen és ma

cb1

Egy brit gyermekvédelmi segélyszervezet több tízezer gyermekmolesztálási ügyet tart számon az Egyesült Királyságban, ami azt jelenti, hogy naponta több tucat gyereket molesztálnak a szigetországban. Ezúttal azokat a könyveket vettük sorra, amelyek akár szexuálisan, akár fizikálisan bántalmazott gyerekek szenvedéseire hívják fel a figyelmet - nem egyszer a puszta valóságot véve alapul.

Móricz Zsigmond - Árvácska

Móricz 1936 őszén a Ferenc József hídon találkozott egy fiatal lánnyal, aki öngyilkosságra készült. Magához vette, és ezzel megmentette az életnek és a magyar irodalomnak. A volt lelenc és lágymányosi prolilány megrázó élettörténete szolgáltatta a nyersanyagot az Árvácska című regényhez. Ennek a könyvnek -amint Móricz vallotta- „ a legeslegkisebb mondata is magából a nyers életből szállott fel”. A vérlázító tények azonban túlmutatnak önmagukon: a húszas-harmincas évek fordulójának alföldi tanyavilágában kallódó kis Állami Árvácska sorsában Móricz a tisztaság és jóság kiszolgáltatottságának példázatát írta meg. 

cbarvacska

Csöre, akinek a története nemzedékeket rázott meg.

Charlotte Brontë - Jane Eyre

A napjaink egyik legnépszerűbb romantikus regényeként (is) számon tartott Jane Eyre-ről kevesen tudják, hogy kiadása idején nem kis vihart kavart Nagy-Britannia álszent elitjében, és Charlotte Brontë könyve többedszeri kiadásában is arra használta fel az előszót, hogy a könyv első, vidéki árvaházak borzasztó világát leíró részének igazságtartalma mellett érveljen. Egy rendkívüli szerelem történetének bemutatásán kívül az írónőnek nem titkolt célja volt, hogy felhívja az ország figyelmét a kiszolgáltatott árva gyerekek helyzetére, akik "jótékonysági alapon működő" intézményekben éhezésnek, nélkülözésnek, betegségeknek és bántalmaknak voltak kitéve.

cb3

Charles Dickens - Twist Olivér

Dickens szintén Angliába, de a nagyvárosok nyomorába kalauzolja az olvasót. Könyvének kis hőse éjjel-nappal egy dologházban robotol, ezért elmenekül, hogy szerencsét próbáljon Londonban - ott azonban még nagyobb veszedelmek várnak rá. Tolvajbandába keveredik, és keservesen meg kell küzdenie azért, hogy megtalálja helyét a világban. A történetet számtalanszor fel- és átdolgozták, a gyerekek többsége rövidített angol nyelvű képregény formájában találkozik vele először.

cb4

Mark Twain - Koldus és királyfi

Lehetne ez egy tipikus Mark Twain történet, rengeteg humorral, fordulatos cselekményekkel, ízesen beszélő szereplőkkel. De több annál. A kis Tom Canty nyomora valahogy jobban a szívünkbe vág, mint az egyébként is hányattatott sorsú Twain hősöké (például az elpusztíthatatlan Huck Finné, aki minden szimpátia ellenére egyszer sem csalt könnyeket a szemembe). Pedig Tomra ráköszönt a lottófőnyereményt is felülmúló szerencse: a kis koldusfiú ruhát cserél a rá megszólalásig hasonlító trónörökössel. Ami rövid játéknak indult, az komoly valósággá válik, amikor a fiúk nem tudják visszacserélni ruháikat, és mindegyiküknek a másik sorsában kell helyt állnia. A hajmeresztő izgalmak és csavaros bonyodalmak sem tudják elvonni a figyelmünket az apjától rettegő Tomról, csontsovány anyjáról és nővéreiről  és az őket körbevevő nyomorúságos miliőről, ami valósággal megrontja az embereket, hogy csak néha-néha csillan fel köztük egy csiszolatlan gyémántszív...

cb_koldus_es_kiralyfi_04

Emma Donoghue - A Szoba

A megszámlálhatatlanul sok díjra jelölt regény hőse az ötéves Jack, aki egyetlen szobába bezárva éli az életét édesanyjával. A Szoba Jack számára az otthont jelenti, de Anya számára börtön, ahol tizenkilencéves kora óta -hét esztendeje- raboskodik. A Jack iránt érzett szeretetből egy egész életet épít fel a kisfiú számára tizenkét négyzetméteren. A történet, amely Jack egyszerre megható és vidám előadásában bontakozik ki, a szívfacsaró körülmények közepette is legyőzhetetlen szeretetről, az anya és gyermeke közötti elszakíthatatlan kötelékről mesél.  A könyvet több mint harminc nyelvre fordították le, hónapok óta szerepel a bestsellerlistákon, s mára több mint egymillió példány kelt el belőle. 

cb2

Szólj hozzá

család pszichológia könyvespolc gyerekjogok