2015. okt 08.

4 sokkoló érv a poligámia ellen

írta: Al
4 sokkoló érv a poligámia ellen

Afrikában nem jött be – nálunk majd igen?

poligamy.jpgMíg Magyarországon az emberi jogok és a szerelem védelmének égisze alatt egyes politikai erők nem csupán a melegházasság, hanem már a poligámia jogi elismerését is szorgalmazzák, más országokat ez az együttélési forma dönt romba. Nigéria évtizedek óta küzd a poligámia okozta népességrobbanás következményeivel, mivel az ország gazdasági növekedése nem tud lépést tartani a népességével. Az eddigi eredmény: káosz – egy jó adottságú, hatalmas országban, ami akár Afrika ékköve lehetne.

 A magyarok többségét meglehetősen hidegen hagyó poligámia engedélyezése egyetlen rétegnek lehet valóban érdekes: az országba áramló muszlim vallású bevándorlóknak. Az ő ugrásszerű gyarapodásuk azonban olyan válságot okozhatna, amivel a Szaharától délre fekvő népes poligám államok már régóta küszködnek. Nézzük a legextrémebb példát, Nigériát!

 nigerian-king-in-london.jpg

Alaafin of Oyo, Nigéria egyik szövetségi államának "királya". Mértéktartóan beérte 4 feleséggel, így megengedhetik maguknak a költséges londoni családi bevásárlásokat.

 

Míg 2006-ban 139820000 fő volt Nigéria népessége, 2015-re már 17852000 főre becsülik a lakosság számát. Ha a növekedés üteme megmarad, közel 20 év múlva Nigéria népessége el fogja érni az Egyesült Államokét – a bökkenő csupán annyi, hogy tizedakkora területen, amelyet ráadásul szegénység, AIDS, és iszlamista terrorcsoportok tesznek gyakran élhetetlenné.

 beggars1.jpg

Koldusok Lagosban, a világ egyik legnépesebb városában.

1. A poligámia nagyban hozzájárul az AIDS terjedéséhez. 2008-ban Nigériában ennek a bizonyítható tendenciának úgy akarták elejét venni, hogy az egyik szövetségi államban a nagyvilágot sokkolva  HIV pozitív embereket házasítottak össze egymással központilag, annak dacára, hogy a különböző típusú vírusokkal fertőzött házastársak még tovább súlyosbíthatják egymás állapotát.

 

hormonok_reklam.jpg

 

2. Mivel elsősorban a szegény és képzetlen rétegek alapítanak „gigacsaládokat”, a poligámia a fiatal munkanélküliek számának radikális növekedéséhez vezet. Kilátástalan helyzetük miatt ők biztosítják az egyik legkegyetlenebb iszlamista terrorcsoport, a Boko Haram utánpótlását.

nigeria-boko1.jpg

Elpusztított templomok, iskolák és emberek tömegei a Boko Haram nyomában. Van, hogy egy nap alatt több ezren menekülnek el az otthonukról az iszlamisták elől.

3. A poligám országokban egy-egy politikus akár több száz (!!!) tényleges rokon támogatására számíthat, sőt még többre, ha figyelembe vesszük lazább rokonságérzeten alapuló klánkapcsolatokat is. Ez a rendszer szinte lehetetlenné teszi a korrupcióból való kilábalást és gyakran vezet gyilkos helyi összetűzésekhez.

nelkuled_nem_letezem.jpg

 

4. Bár a Korán négy feleséget engedélyez a muszlimoknak (gyakorlatilag korlátlan számú ágyassal), egy a BBC-nek nyilatkozó, 86 feleséget (!!!) számláló vallási tanító arra hívta fel a figyelmet, hogy büntetést viszont nem helyez kilátásba azok ellen, akik mégis ennél több nőt vesznek el. Más korántanító hasonló indoklással 90-nél is több asszonyt vett el. Az ilyen családokban felnövő gyerekek többsége gyakorlatilag nem ismeri az apját és koldulnia kell az életben maradásért, így halmozottan hátrányos helyzetből vág neki az életnek.  (Lásd 2. pont!) 


jatekos_neveles.jpg

A gyerekek nyelve teljesen más, mint a felnőtteké. Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, meg kell találnunk az utat hozzájuk. Ezt az utat már sokan elfelejtették, pedig valójában nagyon egyszerű: a játék. A közös játék során olyan információkhoz juthatunk kisgyerekünkről, amelyekhez másképp nem. Egyben mi is lehetőséget kapunk arra, hogy úgy közölhessük az üzenetünket vele, hogy valóban meg is értse. Arról nem is beszélve, hogy a közös játék boldogság, feloldja a feszültségeket és erősíti a szeretetet, bizalmat, összetartást. Lawrence J. Cohen könyve Dr. Vekerdy Tamás és Kádár Annamária ajánlásával. (www.booker.hu)

 

Szívesen olvasnál jó könyveket a gyereknevelésről? Nézd meg a könyvespolcunkat!

Szólj hozzá

család házasság női jogok MÁSSÁG?