2015. nov 01.

7 tipp, és kevesebbet fogsz enni, anélkül, hogy észrevennéd

írta: Al
7 tipp, és kevesebbet fogsz enni, anélkül, hogy észrevennéd

food_sleepy.jpg

Te is a magyarok azon népes csoportjába tartozol, akik akkor állnak fel az ebédlőasztaltól, amikor jóformán már meg sem tudnak mozdulni? Esetleg családanya vagy, aki kötelességének érzi, hogy minden maradékot eltüntessen, mert így nem kínozza a tudat, hogy kárba vész a sok étel? Ha csak kicsit ennél kevesebbet, sokat tehetnél az egészségedért és a jó közérzetedért. És ha kipróbálod ezeket a tippeket, az éhségérzetet és a depressziót is elkerülheted!

1. Tűzz ki célt! Figyeld meg, milyen típusú ételből tipikusan mennyit eszel, és próbáld meg kikísérletezni, mennyi lenne számodra az ideális, amennyivel már nagyjából jól laksz, de nem válsz mozgásképtelenné. Szerezz be konyhai mérleget, és mérd le az adagjaidat, ha szükséges! Egy darabig kerüld az olyan ételeket, amikből túlságosan is jól tudod, mi a "szinted" (6 szilvás gombóc, 8 palacsinta stb.), mert lehet, hogy túlságosan felkavarna a hiányérzet ebéd után. :)

food_gomboc.jpg

2.Tervezz előre! Ha magadnak főzöl, keress olyan recepteket, amelyeket még nem, vagy csak ritkán próbáltál. Az új ízek mellett nem fog annyira feltűnni, hogy kisebb lett az adag. Ha étteremben, menzán étkezel, vagy ötletszerűen veszed az ebédet hol itt, hol ott, próbálj meg előre gondolkodni, felmérni, hogy esetleg egy féladag is elég lenne-e stb. 

food-plate.jpgKisebb tányér, kisebb kísértés! :)

3. Vásárolj néhány új, az eddiginél kisebb tányért, és ezeket használd! (Nagy bútorboltokban, vagy kis százforintosokban ezt olcsón lerendezheted.) Egy új, esztétikus tányér feldobja az étkezés hangulatát, és kisebb tányérban a kevesebb étel kevésbé fog feltűnni. Egyébként is újíthatsz a konyhán, a kiegészítőkön, berendezéseken, az étkezés menetén. Mindez segít, hogy ne arra összpontosíts, hogy most épp "koplalsz". Az egész egy vidám projektté bővülhet, aminek a lényege, hogy változtassunk az étkezési szokásokon. 

food_modern-kitchen-table-sets-color-green.jpgÚj színek a konyhában: elterelik a figyelmet, feldobják a hangulatot.

4. Tervezz aktív programot ebéd utánra! Nem sportot, de olyasvalamit, ami legalább egy kevés mozgással, fizikai igénybevétellel jár, pl. mosogatás, elmenni valahová stb. A tudat, hogy az evés végeztével nem süppedhetsz bele a karosszékbe vagy nem dőlhetsz el a kanapén, arra fog ösztönözni, hogy egy kicsit kevesebbet egyél! 

food_belugyek.jpg

5. Ha világéletedben tisztára nyaltad a tányért, és mindig megetted, amit eléd raktak, szakíts ezzel a szokással! Ez megakadályoz téged abban, hogy eldöntsd, valójában mennyi táplálékra is van szüksége a szervezetednek. Egyetlen radikális módon tudsz leszokni: tedd kötelezővé magad számára, hogy egy megadott ideig mindig hagysz valamennyi ételt a tányérodon. (Ezt vagy tedd el egy későbbi étkezésre, vagy dobd ki! De talán jobb, ha kidobod.) Ezt addig csináld, amíg érzed, hogy gyötri a lelkedet a dolog. Akkor érted el az eredményt, ha már képes vagy szabadon is otthagyni ételt.

food_jamie.jpg

FONTOS: Ebbe a pontba nehogy beavasd a nagymamát, ha az ő számára mindig az volt a legjobb unoka, aki a legtöbbször repetázott, és minden családi találkozás alkalmával megjegyzi, hogy te vagy a párod hogy le vagytok fogyva... Azt hinné, hogy megőrültél.

food_child.jpgCsak olyan embereket avass be, akiknél nem vágja ki a biztosítékot.

6. Ha valamit kidobsz, mert már nem kell, soha ne sopánkodj fölötte! Ne számold ki, mennyi pénzedbe, munkádba került az az étel, ami a szemetesbe távozott! Egy mozdulattal dobd ki, és többet ne is gondolj rá! Ha a te gyomrodba kerül, akkor sem használtad fel jobban, hiszen csak a kilóidat növeli szükségtelenül és a különböző egészségügyi mutatóidat rontja. (Persze ha van kutya, macska, tyúk, vagy bárki, aki hálásan fogadja, nyilván hasznosabban is felhasználhatod. :) )

food_a_suruje.jpg

7. Nagyon fontos, hogy soha ne koplalj, ne halogasd az étkezést, sőt, valóban az a legjobb, ha napi 5 étkezést rendszeresítesz: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora. Hidd el, még egy szinte jelképes tízórai, ami egy almából vagy pár kekszből áll, is csökkenti az étvágyadat ebédidőre! Főleg, ha odafigyelsz rá, hogy közben több pohár vizet is megigyál. Ha viszont koplaltatod magad, akkor elkerülhetetlen, hogy később kompenzálj, és többet egyél, mint a szükséges!

 

food_buza.jpg

"Bármennyire lehetetlennek is tűnik egy búza nélküli étrend, mégis jelenleg ez az egyetlen módszer, amellyel egy fogyókúra sikeressége megsokszorozható. Nem kell kétségbe esni: egy megfelelően összeállított menü pótolja a lisztes táplálékokból nyerhető energiákat, és ügyes receptek sokasága segít minket abban, hogy akár még almás pitét is süssünk búza felhasználása nélkül. Dr. William Davis több évtizedes klinikai tapasztalatait összesítette ebben a könyvében, amely emberek tömeginek segített az egészséges testsúly elérésében." (booker.hu)

Szólj hozzá

család egészség nő vagyok