2016. sze 09.

A világ 5 legizgalmasabb ovija

írta: Al
A világ 5 legizgalmasabb ovija

Legalábbis szerintünk. Nem elitovikra vadásztunk, hanem olyan helyekre, ahol valami rendkívüli élményben lehet részük a gyerekeknek!

1. Krasznojarszk: minden anyák rémálma

 

kindergarten_krasnoyarsk2.jpg

Micsoda? Az óvónő fürdőruhában, strandpapucsban futkos a gyerekemmel mínusz 20 fokban, a hóban, majd végül leöntik magukat egy vödör hideg vízzel?! Igen, ez 15 éve rendszeresen megtörténik egy szibériai oviban.

tanitsd_meg.jpg

 

kindergarten_russia1.jpg

Azt azonban fontos hozzátenni, hogy mindez egy speciális egészségmegőrző program kereteiben történik: a gyerekekkel rendszeresen szaunáznak, különleges sportokat űznek, és az ominózus hideg vizes gyakorlat előtt 3 évig orvosi vizsgálat alatt állnak, hogy biztosan bírják a gyűrődést. Azért így is beleborzong az ember!

 

 

2. Rusztavi: a kisfiúk álma

 

kindergarten_georgia2.jpg

Lehet, hogy nem kéne minden reggel veszekedni, hogy induljunk el az óvodába, ha az történetesen egy valódi repülőgép belsejében lenne. Gari Csapidze, grúziai ovi igazgató gondolt egy nagyot, megvásárolt egy leselejtezett repülőgépet, és odaköltöztette a gyerkőceit.

kindergarten_georgia3.jpg 

kindergarten_georgia1.jpg

A szakember szerint a gyerekeket nagyon inspirálja a gép belsejében található több mint ezer gomb, fogantyú, kar, amelyek közül sokkal különleges hangokat, vagy mozgásokat lehet generálni. A kicsik akár benzint is tölthetnek a repülő tankjába. 

3. Koppenhága: a világ legszebb ovija

 

kindergarten_copenhagen2.jpg

A tervezők olyan épületet szerettek volna, ami egyrészt illeszkedik a történelmi városrész hangulatához, másrészt új, modern színt is hoz bele. Végül igazi mestermunka készült el erre az évre, ami számos építészeti díjra is pályázik.

kindergarten-in-copenhagen9.jpg

 Viszont a fehér belső terek a hatalmas belmagassággal nekünk kicsit furcsák voltak!

 

4. Tokió: a végtelen játszótér

 

kindergarten_tokio.jpg

Ahhoz, hogy tökéletes óvodát tervezhess, egy dolgot kell tenned: gondolkodj úgy, mint egy gyerek! - tartja Takaharu Tezuka, aki szintén tervező feleségével, Yuival együtt szinte kizárólag két kisgyerekéből inspirálódik. Az épület tetején levő játszótér végtelen, mivel kör alakú.

tokio_fa.jpg

A fák a csoportok termein keresztül nőnek.

tokio_ablak.jpg

Még egy különleges lelemény: a gyerekek a tetőről bekukucskálhatnak a termekbe

A tervezőknek a zajjal kapcsolatban sajátos meglátásuk volt: a csoporttermeket nem választották el falakkal, hogy a zaj szabadon áramoljon az egész épületben. "Arra jutottunk, hogy a zaj nagyon fontos - véli Takaharu Tezuka. - Ha a gyerekeket bedugod egy csendes dobozba, némelyikük nagyon ideges lesz." 

tokio_forras.jpg

A minden teremben megtalálható kis vízcsap egy sajátos japán problémára kínál megoldást. A szigetország gyerekei ugyanis szívesebben beszélgetnek számítógépekkel, mint egymással. A tapasztalat szerint azonban remekül összehozza őket egy vízcsap, ahol mindenkinek akad valami dolga.

5. Berlin: életre kelt mese

 

takatuka.gif

A berlini gyerekek a Harisnyás Pippi világába csöppenhetnek bele a kalandos nevű "Taka-Tuka" oviban.

takatuka2.jpg

takatuka4.jpg

Az épület eredetileg ideiglenes megoldásnak indult, de annyira bevált, hogy végül tartósan elkezdett óvodaként funkcionálni. Az intézmény külsejét és belsejét is Astrid Lindgren története ihlette. 

takatuka3.jpg

 

jatekos_neveles.jpg

 

Szólj hozzá

család óvoda gyereksarok