2016. aug 10.

A konzervatív szexológus botránykő vagy nemzeti kincs?

írta: Al
A konzervatív szexológus botránykő vagy nemzeti kincs?

luxi3.jpg

Esterházy Péter és Somló Tamás árnyékában csendesen távozott a földi életből Lux Elvira is. A 87 éves asszony egészen egyedülálló örökséget hagyott maga után. Sokak számára bosszantó módon még a közelmúltban is aktívan adott tanácsokat, amelyekben gyakran arra biztatta a hozzá fordulókat, hogy tartsanak ki a házastársuk mellett problémáik dacára is, vagy hogy ne vetessék el a gyermeküket. Valóban botrány, ha egy szexológus konzervatív?

Manapság trendi hadat üzenni a nagy öregeknek az "új generáció pszichológusainak" nevében. Megkapta a magáét Ranschburg Jenő és Vekerdy Tamás, akiket nem kevesebbért, mint a nők munkaerőpiaci ellehetetlenítéséért próbálnak felelőssé tenni, mondván, hogy az első 3 év anya-gyerek kapcsolatát meghatározónak tartó munkáikkal csupán a mindenkori politikai elit érdekeit szolgálták ki, akik el akarták távolítani a munkahelyekről a kisgyermekes anyákat. Terítékre került természetesen Lux Elvira is, aki nem átall úgy tanácsokat osztogatni, hogy egy férfi mellett élte le az életét. De kérdem én: nem pont ez a siker?

luxi4.jpg

Lux Elvira. Csináljuk utána valahogy így, 80 felett!

 

anyanak_szulettem.jpg

 

Visszatérve a pszichológusokra: Magyarországon egy olyan társaság van sajnos kihalóban, amelynek az öröksége egyedülálló. Ennek a titka pedig egyrészt az, hogy igen tehetséges emberekről van szó, mégpedig univerzális értelemben. Lux Elvira az orvosi egyetemen kezdte felsőfokú tanulmányait, és még Szentágothai keze alá is dolgozott. Vekerdy jogot tanult, színészkedett, számtalan könyvet írt. Ranschburg szintén tehetséges költő, író volt. És akkor Popper Péterről még nem is beszéltünk, akinek a műveit még mindig egy egész ország falja! 

vekerdy.jpg

Vekerdy Tamás. Egyesek szerint "csúnyán elrágcsálta az idő vasfoga".

kisgyerekek_ovodasok.jpg

 

A régi generáció pszichológusai egész életüket odatették a munkájuk mellé. Lux Elvira teherautón szökött szülőfalujából Budapestre, hogy orvosnak tanulhasson. Vekerdy felnőttként is nagy kamaszként ide-oda vetődött, míg meg nem találta, mi az ő pályája. Mindannyian gyerekeket neveltek, kivéve Poppert. Lux Elvira két egyetemi óra között a kávéházban Hernádi Gyulával, Nemes Nagy Ágnessel, Mándy Ivánnal, Jancsó Miklóssal üldögélt együtt, világmegváltó beszélgetéseket folytatva. Ezek a barátságok, kapcsolatok megmaradtak. Hatottak egymásra.

Szexológia tudománya Magyarországon nem lévén, az apácák által nevelt Elvirának magának kellett kitalálnia, mit is oktasson, hogyan dolgozzon. Részben ezért is nevezik iskolateremtőnek. Amit megélt, beépítette munkájába, írásaiba. Ismerte saját értékeit és hiányosságait is. Volt véleménye, és nem szégyellte azt. Nem úgy látta magát, mint egy szürke iparost, akinek az a dolga, hogy a külföldi szakirodalmat fordítsa és a nyugati trendeket a lehető leggyorsabban, legreflektálatlanabbul vegye át. (Lásd: az úgynevezett "új generáció pszichológusai".)

ranschburg.jpg

Ranschburg Jenő. Az apák fontosságáról tanított.

szulok_konyve.jpg

 

 

Lux Elvira szexológusként nem azt érezte küldetésének, hogy az LMBTQ életmód úttörője legyen., Sokkal fontosabbnak tartotta, hogy a hagyományos női szerepek visszakapják létjogosultságukat, hogy a női létet méltósággal, örömmel, a férfival harmóniában lehessen megélni. Azt vallotta, hogy a női lét legnagyobb kiteljesedése az anyaság, ezért foglalkozott kiemelten a funkcionális meddőség (értsd: nincs szervi oka) problémájával. Legalább 510 baba megszületésében szerzett így érdemeket. A magyar népesség fogyásáról beszélt, és ezt nagy problémának tartotta.

szeretet_es_tisztelet_a_csaladban_1.jpg

Valahogy a nagy öregeket még nem félemlítette meg annyia a médiaterror, hogy ne merték volna vállalni, amit gondoltak. Lux Elvira még azt is kimondta, hogy a szexuális forradalom valójában ellenforradalom volt, és szexuális nyomorúságot, generációk eltévelyedését, a harmónia felborulását eredményezte. Vajon ma akadna olyan pszichológus, szexológus, aki nyilvánosan fel merne vállalni egy ilyen véleményt?

Igenis sok báj van abban, hogy Magyarország első és első számú szexológusa egy mosolygós néni volt, aki kis aranykeresztet hordott a nyakában. Lux Elvira hiányozni fog, és nem látunk a láthatáron olyan egyéniséget, aki pótolhatná őt, és azt, amit képviselt.

Szólj hozzá

vélemény szexualitás Magyarország MÁSSÁG? nő vagyok