2016. feb 16.

Bodnariu dráma: zúzódások a gyerekeken

írta: Al
Bodnariu dráma: zúzódások a gyerekeken

bod_dr.jpg

Három hónap után először láthatta fiait Marius Bodnariu. A rövid találkozó azonban nem teljesen a várakozások szerint alakult: a szülők friss zúzódásokat találtak a gyerekeken. Ruth és Marius ügyvédhez és orvosszakértőhöz akar fordulni az ügyben.

Az ötéves Matei és a kétéves Ioan kitörő örömmel fogadták a szüleiket. A gyermekvédelem egy héttel korábbra ígérte, majd elhalasztotta a láthatást, amitől Ruth mély depresszióba esett. A szülők - akiket novemberben öt gyermeküktől fosztott meg a Barnevernet, a norvég gyermekvédelem - végül alig hitték el, hogy tényleg újra találkozhatnak fiaikkal. Vittek nekik hot dogot, mivel a kicsik a legutóbbi találkozón ezt kérték Ruthtól. Eszegetés kézben a kétéves Ioan elmondta, hogy "szereti papát", Matei pedig elmesélte, hogy arról álmodik, hogy végre mind a heten újra együtt lesznek.

ireland-4-bodnariu-family-norway-stop-child-kidnapping.jpg

Beárnyékolta viszont az örömüket, hogy Mateien egy csúnya karcolást és horzsolást találtak, Ioannak pedig az arcán volt zúzódás. Kérdésükre a gyermekvédelem otthoni balesetekre hivatkozott, és azzal igyekeztek leszerelni a házaspárt, hogy ha bebizonyosodna, hogy a jelenlegi nevelőszülők nem vigyáznak megfelelően a kicsikre, majd keresnek nekik újakat. Felvetődik a kérdés, hogy ha a gyerekek novemberi elvitelükkor ilyen állapotban lettek volna, vajon Marius szabad lábon távozhatott volna a rendőrségi őrizetből? Illetve ha a testi épségük védelmében vették el őket a szüleiktől, akkor most már miért nem törődnek a fizikai állapotukkal?

orditasmentes_gyerekneveles_1.jpg

Ahogy korábban írtuk, az első bírósági tárgyalás a gyerekek elhelyezéséről és Bodnariuék szülői jogairól márciusban lesz. A Bodnariu házaspártól novemberben vette el erőszakkal a norvég gyermekvédelem (Barnevernet) gyerekeiket, azzal a gyanúval, hogy "keresztény radikalizmus" szellemében nevelik őket. A Barnervernet minden előzetes tájékoztatás nélkül érkezett az iskolába, ahol a szülők tudta nélkül kihallgatták a lányokat. Miután a gyerekek "bevallották", hogy van több olyan dolog is, ami fülhúzás vagy fenékre csapás terhe mellett otthon tilos a számukra, többé nem térhettek haza, hanem elvitték őket. A Barnervernet rögtön a családhoz is kiszállt rendőri kísérettel, ahonnan az 5 és 2 éves fiúkat egyszerűen elrabolták az édesanyjuk mellől. Másnap a 3 hónapos Ezekielt is elvitték, ezzel megsértve az anyának még a szoptatáshoz való jogát is.

erzelmi_biztonsag_1.jpg

A család ügyét már az Európai Parlamentben is napirendre tűzték. Norvégiát korábban már elítélte az Emberi Jogi Bíróság gyermekvédelmi rendszere miatt, 2007-ben pedig azért marasztalták el, mert bebizonyosodott, hogy a Barnevernet hamis bizonyítékokat gyártott, hogy gyerekeket vehessenek el a családjuktól. Marius Reikeras, Bodnariuék ügyvédje szerint az 1992-ben alapított norvég rendszert eleve úgy tervezték, hogy ne rendelődjék alá az emberi jogoknak.

 

magyarok_matekot.jpg

Szólj hozzá

család Európa gyerekjogok Bodnariu család