2016. ápr 13.

Natasha és Erik: 4 órás ikerbabáikat vették el

írta: Al
Natasha és Erik: 4 órás ikerbabáikat vették el

natasha_erik.jpg

A szülés jól sikerült, az egészséges ikerlányok azonban 4 óra múlva eltűntek. Ezt a sokkot élte át a 24 éves Natasha Olsen Myra. A norvég gyermekvédelem arra hivatkozott, hogy az anyáról még kamaszkorában (!) készült egy kedvezőtlen pszichológiai szakvélemény.

13 évesen egy pszichológus Natashát mentálisan retardáltnak, szobáját pedig rendetlennek találta. 11 évvel később ezért a gyermekvédelem minden előzetes figyelmeztetés vagy segítség felajánlása nélkül elvitte a lány és párja, Erik újszülött ikerbabáit a kórházból, mondván, hogy az anya nem alkalmas a gyereknevelésre. Azóta - amit a gyermekvédelem elmulasztott - újra pszichológiai vizsgálat alá vetették az egykori problémás tinit, amiből kiderült, hogy minden tekintetben alkalmas az anyaságra, és az összes értéke bőven normális volt. A gyermekvédelem mégis 6 hónap alatt sem volt hajlandó felülbírálni korábbi döntését.

gyerekhatarok.jpg

Az ügyre Marius Reikeras is felhívta a figyelmet Facebook oldalán. A norvég ügyvéd több mint 1000 olyan esetet tart számon, amelyben a Barnevernet jogsértően járt el a családokkal. Éppen ezért Reikeras is részt vesz a szombati világméretű megmozduláson. Április 16-a számos városban, köztük Budapesten is a Barnevernet gaztettei elleni fellépés és a Bodnariu család újraregyesítéséért való kiállás napja. Budapesten 14:00 órakor lesz demonstráció az Ostrom utcában, a Norvég Nagykövetség épülete előtt.

marius_reikeras.jpg

Marius Reikeras. Több mint ezer esetet tart számon.

Bodnariu házaspártól novemberben vette el erőszakkal a norvég gyermekvédelem (Barnevernet) gyerekeiket, azzal a gyanúval, hogy "keresztény radikalizmus" szellemében nevelik őket. A Barnervernet minden előzetes tájékoztatás nélkül érkezett az iskolába, ahol a szülők tudta nélkül kihallgatták a lányokat. Miután a gyerekek "bevallották", hogy van több olyan dolog is, ami fülhúzás vagy fenékre csapás terhe mellett otthon tilos a számukra, többé nem térhettek haza, hanem elvitték őket. A Barnervernet rögtön a családhoz is kiszállt rendőri kísérettel, ahonnan az 5 és 2 éves fiúkat egyszerűen elrabolták az édesanyjuk mellől. Másnap a 3 hónapos Ezekielt is elvitték, ezzel megsértve az anyának még a szoptatáshoz való jogát is. A szülők legkisebb gyereküket már visszakapták, de a többivel kapcsolatban még nem született döntés. Reikeras szerint visszafordíthatatlan károkat okozott Norvégia nemzetközi megítélésében ez a botrány. Egy nappal a tüntetés előtt a BBC bemutat egy összeállítást az utóbbi idők legdurvább túlkapásairól, "Szülők az állam ellen" címmel.

Szólj hozzá

pszichológia Európa Bodnariu család