2015. okt 10.

Csoportos erőszak: az áldozat a hibás?

írta: Al
Csoportos erőszak: az áldozat a hibás?

rape_india.jpg

Európában a csoportos nemi erőszak leginkább a háborús időkkel fonódik össze a fejekben, amikor az emberek elállatiasulnak, és a legszörnyűbb ösztöneiknek engednek utat. De legalább azzal kapcsolatban társadalmi kontextus van, hogy az erőszak rossz, az elkövetők bűnösek, nem pedig az áldozatok. Ez azonban nincs mindenhol így, és lassan a saját bőrünkön is tapasztaljuk.

Ha Eupában valaki csoportos nemi erőszak áldozatává válik, feljelentést tehet a rendőrségen, és bár egy nagyon kínos, megalázó és lelkileg fájdalmas procedúrának néz elébe, esélye van arra, hogy igazságot szolgáltatnak a számára. Így volt legalábbis eddig. Pár éve még nem gondoltuk volna, hogy ez az egyszerű tény is olyan nyugati érték, ami védelemre szorul a civilizációk csatájában. Ma azonban már nyilvánvaló.

 rape_stat.png

A közelmúltban a menekültválsággal kapcsolatban több olyan megdöbbentő esetre is fény derült, amikor a csoportos erőszak áldozata nem kapott jogorvoslatot, illetve megpróbáltak nyomást helyezni rá, hogy eleve ne is tegyen feljelentlést. A migránsokat segítő aktivisták éppúgy áldozattá válhatnak, mint a közöttük élő menedékkérő nők (akik gyakran a wc-re és a zuhanyzókba sem mernek kimenni): a Határok Nélküli Világ egyik önkéntesét egy táborban erőszakolták meg szudáni menedékkérők a francia-olasz határon.

 

no_go1_reklam2.jpg

 

Az esetben a legborzasztóbb az, hogy saját társai beszélték rá, hogy hallgasson a bűncselekményről, nehogy ártson a nemes ügynek… A hölgy hónapokkal később hozta nyilvánosságra a történteket.

 rape_point.pngMenekülttábor Európában. Nem életbiztosítás.

Svédországban már régóta jelen van ez a probléma. A nemi erőszakok statisztikájában Dél-Afrika után a második helyen álló országban az esetek 85 százalékát bevándorlók vagy bevándorlók gyermekei, az összes nemi erőszak több mint háromnegyedét pedig muszlimok követik el. Gyakran előfordul, hogy a hírekben „svédeknek” nevezik azokat a csoportos erőszakolókat, akikről később kiderül, hogy szomáliaiak vagy irakiak, és még menedékjogot sem kaptak az országban. Emellett az is gyakori, hogy a bíróság elfogult az elkövetők irányában, és elfogad még olyan abszurd mentegetőzéseket is, minthogy az áldozat maga egyezett bele, hogy 7-8 férfival létesítsen szexuális kapcsolatot. 2013-ban Stockholm egyik külvárosában egy 15 éves lányt zárt be és erőszakolt meg 6 bevándorló férfi egy házban, de felsőbb fokon végül felmentették őket, mivel a bíróság megítélése szerint a lány „nem volt védtelen helyzetben”.

 a_dzsihad_jegyese.jpg

A CNN Emmi-díjas sierra leonei újságírója, Sorious Samura már 2009-ben felhívta a figyelmet Nagy-Britannia álszent és impotens politikájára. Az újságírót először az a tény hökkentette meg, hogy az országban semmiféle statisztikát nem vezetnek a csoportos nemi erőszak eseteiről. Így végül maga készített statisztikát 2006 és 2009 között több rendőrkapitányság adatai alapján. Arra jutott, hogy 92 elkövetőből 66 volt fekete vagy félvér, 13 fehér és 13 további afganisztáni, iraki illetve líbiai. Samurát megdöbbentette, hogy az európai szigetországban olyan kegyetlen támadásokkal találkozott, mint annak idején a polgárháború sújtotta Sierra Leonéban.

sorious_samura.jpgSorious Samura. A sierra leonei pokolból menekült, de Nagy-Britanniában is utolérte az erőszak.

Fekete újságíróként próbálta megérteni, mi állhat a háttérben. Feltűnt neki, hogy az erőszaktevő fiatal fiúk nagy része nem is tudja, mi a különbség a szex és a nemi erőszak között. Gyakran előfordul, hogy egy lány több fiúval is bevállalja egymás után az orális szexet népszerűségért, elfogadásért vagy más egyéb okból. Így az elkövetőkben az a kép alakul ki, hogy a fiúkkal barátkozó lányok „rossz életűek”, nem probléma, ha megerőszakolják őket.

 rape_singh.jpg Mukesh Singh. Úgy véli, a nőknek legfeljebb 20%-a "rendes", a többiekkel bármit megtehetnek a férfiak.

Ez a logika hátborzongatóan emlékeztet az indiai Mukesh Singh magyarázatára, aki 2012-ben Delhiben azt a buszt vezette, amelyben 4 férfi halálra erőszakolt és kínzott egy barátjával utazó 23 éves egyetemi hallgatót. „Egy rendes lány nem jár odakint este 9-kor. - magyarázta később Singh egy dokumentumfilmesnek -  Csendben kellett volna maradnia, és hagyni, hogy megerőszakolják.”

Lesslee Udwin megdöbbentő dokumentumfilmje a delhi gyilkosságról

1997 és 2013 között az angliai  Rotherhamben 1400 gyermek vált szexuális erőszak áldozatává. A rendőrség gyakran nem vette komolyan a gyerekek eltűnéséről szóló bejelentéseket, a döntéshozók pedig nem akartak konfliktusba kerülni a város 8%-át kitevő muszlim kisebbséggel, akiknek körében szokássá vált, hogy az utcán csellengő angol kamaszlányokra vadásztak. Sheffieldben 170 olyan ügyet vizsgál a rendőrség, amelyben ázsiai férfiak csoportosan követtek el erőszakot kiskorú brit lányokon. Itt a döntéshozók szintén az iszlamofóbia vádjától félve igyekeztek titkolni az eseteket, és a problémára rávilágító szakembereket rendre lefajgyűlölőzték.

 rape_sirian.jpg A szíriai menekült lány: nem csak erőszak áldozatává vált, még őt büntették érte halállal.

Ijesztően álszent az a magatartás is, amit Németországban mutatnak, ahol bár mélyen hallgatnak a menedékkérők között uralkodó állapotokról, a döntéshozók előre kezüket mosva figyelmeztetik a diáklányokat, hogy úgy öltözzenek, hogy az ne sértse a muszlimok „érzékenységét”, és lehetőleg ne járkáljanak a gyűjtőpontok környékén. Dessau-ban a napokban vált gyilkosság áldozatává egy szíriai lány, aki pont  azután menekült Németországba, hogy hazájában csoportos erőszak áldozata lett. A rendőrség gyanúja szerint a lányt saját családja ölte (vagy ölette) meg, mivel az erőszak áldozataként „tisztátalanná vált” és szégyent hozott rájuk.

megvasarolt_ujsagirok.jpg

Bármilyen bizarr ez a magyarázat, más kultúrákban – mint Irán, Szaúd-Arábia, Egyesült-Arab-Emírségek – teljesen bevett. Ezekben az országokban a törvény gyakran azokat a nőket bünteti, akik feljelentést tesznek erőszak miatt.

 

 

az_iszlam_allam.jpg

Hogyan jöhetett létre feltűnés nélkül és duzzadhatott ilyen hatalmas méretűre napjaink legkegyetlenebb iszlamista terrorszervezete? - Teszi fel a kérdést könyvében Rainer Hermann író. A 2000-es évek elején az Iszlám Állam még nem volt más, mint a sok közel-keleti terrorcsoport egyike az al Kaida árnyékában. Mára kvázi államot igazgat, nagyszabású illegális olajkereskedelmet folytat, globális méretű toborzást végez és naponta hajt végre kivégzéseket "kalifátusnak" kikiáltott kvázi állama területén. Fontos kérdések és lehetséges megoldások az Iszlám Állammal kapcsolatban. (www.booker.hu)

Szólj hozzá

iszlám bevándorlás lányok Európa női jogok