2015. okt 20.

A legabszurdabb bírósági ítéletek Szaúd-Arábiából

írta: Al
A legabszurdabb bírósági ítéletek Szaúd-Arábiából

Hóhérok kerestetnek

lashing2.jpg

Hóhérokat keres a szaúdi büntetés végrehajtás. Különösebb előképzettség nem szükséges, ellenben a munka sok: kétnaponta kivégzések, és közben folyamatos csonkítások és korbácsolások a kisebb vétségekért. A dúsgazdag olajállam nem kíméli sem saját polgárait, sem a külföldieket - és ebben az sem zavarja, hogy rákerült a sor az ENSZ emberi jogi bizottságának elnökletében. A közelmúlt legborzasztóbb, igazságtalan, értelmetlen, abszurd ítéleteiből válogattunk. 

ali_mohammed_el_nimr.jpg

Ali Mohammed el-Nimr, 17 éves fiú, akire egy kormányellenes tüntetésen való részvétel miatt lefejezés és keresztrefeszítés vár. Édesanyja szerint azért kapott ilyen szigorú ítéletet, mert siita vallásúak. Emberi jogi csoportok és küldöldi politikusok mindeddig hiába próbáltak közbenjárni az érdekében. Édesanyja alig ismert rá a börtönben szélsőséges módon bántalmazott fiatalra.

dzsihad.jpg

 

karl_andree.jpg

Karl Andree 74 éves brit üzletember. A kocsijában talált házi készítésű bor miatt már egy éve ül börtönben, de még további 350 korbácsütés vár rá, amibe a szakértők szerint bele is halhat.

raif_badawi.jpg

Raif Badawi szaudi blogger. 2014-ben börtönözték be, azért, mert blogján a szólásszabadság mellett emelt szót. 10 év börtönre és 1000 korbácsütésre ítélték. Az idei Pen Pinter díjat már a felesége vette át helyette.

 

ensaf_haidar.jpg

Ensaf Haidar, az újságíró felesége Nagy-Britanniában. Férjét békeszerető entellektüelként írta le.

 

no_go1_reklam2.jpg

 

niqab.jpg

Egy 75 éves nőt és két férfit "erkölcstelen viselkedésért" ítéltek el. A bűnük az volt, hogy szóba elegyedtek egymással, annak dacára, hogy ellentétes nemhez tartoztak. Ezt csak akkor tehették volna meg, ha bizonyíthatóan közeli rokonok. Az, hogy a hölgy az egyik férfi szoptatós dajkája volt gyerekkorában, nem volt elég a bíróság számára. A hölgy és az egyik férfi 4 hónap börtönbüntetést és 40 korbácsütést kapott, a másik férfi pedig 6 hónap börtönt és 60 korbácsütést.

a_dzsihad_jegyese.jpg

 

saudi-woman-divorce-husband-of-too-short.gif

Egy 19 éves lányt 7 férfi kapott el, miközben egy barátjával találkozott, és csoportos erőszakot követtek el rajta. Miután feljelentést tettek, a bíróság úgy értelmezte vallomásukat, hogy beismerték, hogy házasságon kívüli erkölcstelen kapcsolatba kerültek, ezért mindkettőjüket fél év börtönre és 200 korbácsütésre ítélték, míg az erőszakolókat nem kérték számon.

liquor-chocs-for-fathers-day.jpg

Egy filippínó férfit 75 korbácsütésre ítéltek, mert likőrös csokoládét hozott be az ország területére. A férfi állítása szerint a reptéren vette az édességet, és nem vette észre, hogy alkoholt tartalmaz.

Egy brit férfi, akit szintén alkohol birtoklásra miatt ítéltek korbácsolásra évekkel ezelőtt Szaúd-Arábiában, felidézte, hogy a korbácsolás előtt orvosi vizsgálatnak vetették alá, majd egy koszos terembe kísérték, ahol cigarettahamu borította a padlót. Itt a földre kellett feküdnie, és két vallási vezető jelenlétében egy csoport férfi hajtotta végre rajta az ítéletet. Előbb megnyugtatták, hogy ha a bambuszkorbácsok eltörnének az erős ütések miatt, van náluk tartalék is. A férfi borzasztó, égő fájdalomra emlékszik vissza, noha őt "csupán" 30 ütésre ítélték akkor.

 

az_iszlam_allam.jpg

Hogyan jöhetett létre feltűnés nélkül és duzzadhatott ilyen hatalmas méretűre napjaink legkegyetlenebb iszlamista terrorszervezete? - Teszi fel a kérdést könyvében Rainer Hermann író. A 2000-es évek elején az Iszlám Állam még nem volt más, mint a sok közel-keleti terrorcsoport egyike az al Kaida árnyékában. Mára kvázi államot igazgat, nagyszabású illegális olajkereskedelmet folytat, globális méretű toborzást végez és naponta hajt végre kivégzéseket "kalifátusnak" kikiáltott kvázi állama területén. Fontos kérdések és lehetséges megoldások az Iszlám Állammal kapcsolatban. (www.booker.hu)

Szólj hozzá

vallás iszlám