2016. ápr 15.

Diszfunkcionálisnak nevezték saját gyermekvédelmüket

írta: Al
Diszfunkcionálisnak nevezték saját gyermekvédelmüket

cps.jpg

170 norvég gyermekvédelmi szakember, köztük pszichológusok és ügyvédek nevezték egy nyílt levélben "diszfunkcionális szervezetnek" a Barnevernetet, amely "komoly következményekkel járó súlyos hibákat" vét, ahelyett, hogy saját állításuknak megfelelően a gyerekek érdekeit tartanák szem előtt.

Megdöbbentőek a norvég gyermekvédelem statisztikái: 2008 és 2013 között 50 százalékkal nőt a családjukból kiszakított gyermekek száma az országban. A Barnevernet munkatársai ezt azzal indokolják, hogy 2008-ban történt egy súlyos bűntény, amely az egész országot megrázta: egy kisfiút a nevelőapja olyan brutálisan megvert, hogy az belehalt a sérüléseibe. A szervezet munkatársai megelőző jellegű lépésként értelmezik, hogy ilyen drasztikusan megugrott az állami gondozásba vett gyerekek száma. Míg 2008-ban 16 kisbabát koboztak el a születésüket követően, 2014-ben ez a szám már 44 volt.

tiltakozok.jpg

Tiltakozás a közösségi hálókon

2015-ben újszülöttként vitték el az Olsen pár ikerbabáit is, amit egy 11 évvel korábbi, téves pszichológusi szakvéleményre alapoztak. Egy nagy felháborodást kiváltó tévés interjú után a gyerekek visszaadását fél évig halogató Barnevernet hirtelen megengedte a szülőknek, hogy beköltözzenek kisbabáik mellé a gyermekotthonba. Azt azonban megtagadták, hogy bocsánatot kérjenek, arra hivatkozva, hogy az orvosi diagnózisért nem felelősek. Még mindig nem záródott le a Bodnariu család ügye sem, akikért november óta világszerte tüntetnek.

gyerekhatarok.jpg

Egy gyermekvédelmi szakember a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy az állampolgárok nagy része már nem mer segítséget kérni az elvileg őértük működő intézménytől, mert attól tartanak, hogy ha a Barnevernet látókörébe kerülnek, végül még elvehetik tőlük a gyerekeiket.

norway-steals-children-3.jpg

Április 16-án, szombaton civil szervezetek és egyházak világméretű megmozdulásokat szerveznek a Barnevernet törvénytelenségei ellen és a Bodnariu család újraegyesítésért. Marius és Ruth Bodnariutól tavaly novemberben vették el 5 gyermeküket, és azóta még csak a legkisebbet kapták vissza.

Budapesten 14:00 órakor lesz demonstráció az Ostrom utcában, a Norvég Nagykövetség épülete előtt. A Facebookon az esemény ITT található.

 

Nézd meg könyvespolcunkat a gyereknevelésrőlpszichológiáról vagy aktuálpolitikai kérdésekről! Aregényeket se hagyd ki! :)

Szólj hozzá

Európa Bodnariu család