2016. már 02.

A Saul fia után Schindler tündérmese?

írta: Al
A Saul fia után Schindler tündérmese?

schind1.jpg

Két Holocaust film, ami zajos Oscar sikereket ért el. Két külön világ. Sokan a Schindler listája nagy kihívójaként tekintenek a Saul fiára, de a maga módján mindkét film korszakalkotó.

A két filmet összevetve a Saul fiát könnyebben érezhetjük valóságosnak, mint a Schindler listáját - noha előbbi fikció, az utóbbi pedig történelmi tények viszonylag pontos feldolgozásán alapul. Sőt, az utóbbi időben divatossá vált a 7 oscaros Schindlert egyszerűen giccsként emlegetni, ez azonban nem állja meg a helyét. Nézzünk néhány érvet, hogy miért!

schind2.jpg

Spielberg a forgatáson, egy kis szereplővel

Spielberg annyira komolyan vette ezt a munkát, hogy a történetet megfilmesítési jogainak megvásárlása után több mint 10 évet várt vele, majd amikor már nem halogathatta tovább, a rendezői széket 3 másik rendezőnek is felajánlotta (Roman Polanski és Sydney Pollack visszautasította), mivel nem érezte magát felkészültnek egy ilyen komoly filmre. 

csillag_1.jpg

A forgatások megkezdése előtt Spielberg saját kutatásokat végzett: Lengyelországba utazott, ahol megvizsgálta a helyszínt, többek közt Schindler és Amon Goeth egykori villáját, illetve Holocaust túlélőkkel készített interjúkat.

schind3.jpg

A piros kabátos kislány. Valóban létezett ő is.

breaking_news.jpg

Spielberg munkája során gyakran szembement a stúdió elvárásaival, például nem volt hajlandó színesben megcsinálni a filmet, holott szinte minden munkatársa ezért lobbizott. Spielberg viszont kitartott amellett, hogy mivel ő maga mások elbeszéléseiből és archív dokumentumokból ismerte meg a Holocaustot, a film színe is fekete-fehér lesz.

Az Universal olyan mértékig nem hitt egy 3 órás, fekete-fehér Holocaust film sikerében, hogy arra kérték Spielberget, csináljon egy másik, népszerűbbnek ígérkező mozit is, aminek a bevételei majd ellensúlyozzák a súlyos veszteségeket. Spielberg ráállt, és ugyanabban az évben, 1993-ban elkészítette a Jurassic Parkot is. Maga Spielberg egyébként nem is akart bevételt a "véres pénzből", mindent a Shoah Foundation számára ajánlott fel.

Szólj hozzá

kultúra filmek